Sezon na szpinak trwa, więc korzystając z okazji przygotowałam zielone naleśniki szpinakowe. Naleśniki mają piękny, intensywny zielony kolor, a w smaku prawie niczym się nie różnią od naleśników tradycyjnych. Naleśniki będą idealnie reprezentować się z twarożkiem i owocami sezonowymi, jak i z ulubionym farszem pikanym. Smacznego!
Naleśniki szpinakowe
Składniki:
- ok. 100 g świeżego szpinaku
- 340 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 4 średnie jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia przełóż szpinak, dodaj szklankę mleka, olej oraz jajka. Całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę wymieszaną z solą oraz pozostałe mleko i ponownie wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Ciasto odstaw na kilkanaście minut.
Patelnię rozgrzej i smaż naleśniki z obu stron po kilkanaście sekund, aż się zetną.
Usmażone naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim. Naleśniki szpinakowe smakują na słodko i wytrawnie.
Świetnie wyglądają w tym kolorze, takie shrekowe :)
ach, zielono mi! już od dłuższego nad nimi myślę ;)
Cudowny mają kolor te naleśniki. Takich nigdy jeszcze nie jadłam.
Pozdrawiam :)
Cudowny mają kolor te naleśniki. Takich nigdy jeszcze nie jadłam.
Pozdrawiam :)