Przepis na ciastka francuskie z makiem to słodki sposób na przywitanie Nowego Roku :) Szybkie i smaczne paluchy możecie przygotować robiąc swoją domową masę makową, albo używając tej kupnej, która również dobrze się sprawdzi. Smacznego!
Ciastka francuskie z makiem
Składniki:
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- białko do posmarowania ciasta
Masa makowa:
- 1 szklanka sparzonego i zmielonego maku (2-3 razy)
- ? szklanki drobno posiekanych bakalii
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki płynnego miodu (do smaku)
- 100 g drobno posiekanych orzechów
Lukier:
- 140 g cukru pudru
- 30 ml soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Masło rozpuść razem z miodem, następnie dodaj do sparzonego i zmielonego maku (najlepiej dwu albo trzykrotnie) i wymieszaj. Dodaj drobno posiekane orzechy i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Następnie płat ciasta rozwiń i równo posmaruj przygotowaną masą makową. Tak przygotowane ciasto pokrój na paski grubości około 2 cm (należy kroić wzdłuż krótszej krawędzi), które następnie skręcaj, tworząc świderki. Ciastka przekrój na pół, albo zostaw długie paluchy – niestety paluchy po upieczeniu mogą się łamać, więc polecam je skrócić o połowę :)
Tak powstałe świderki przekłada na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym białkiem. Paluchy piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 20-25 minut. Upieczone ciastka przestudź na kratownicy.
Przestudzone paluchy polej lukrem (cukier puder wymieszaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy).
świetnie sprawdzi się tu zamiast wigilijnego maku jakaś ciekawa konfitura, np. śliwki w czekoladzie
świetnie sprawdzi się tu zamiast wigilijnego maku jakaś ciekawa konfitura, np. śliwki w czekoladzie Vita Gusto