Rolada pomarańczowa z biszkoptem piernikowym, jest aromatyczna i delikatna. To połączenie dwóch wspaniałych smaków, które kojarzą się ze świętami bożonarodzeniowymi. Polecam ten przepis, jestem pewna, że ciasto zachwyci Wasze podniebienia :) Smacznego!
Rolada pomarańczowa
Składniki (blacha o wymiarach 30×40 cm):
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 90 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 100 g białej czekolady
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Dużą blachę 30×40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto: W pierwszej kolejności białka oddziel od żółtek, następnie białka ubij na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Następnie, nie przerywając miksowania do białek dodawaj po jednym żółtku. Do masy dodaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Całość delikatnie wymieszaj, aby piana nie opadła. Ciasto przełóż i rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez 12-14 minut w rozgrzanym piekarniku.
Upieczone ciasto przełóż na czystą ściereczkę papierem do góry, delikatnie oderwij papier i jeszcze gorące ciasto zwiń w z dłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Odstaw do ostygnięcia.
Krem: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, następnie delikatnie zmiksuj z serkiem mascarpone (serek nie może być zimny), na końcu dodaj skórkę z startą z dokładnie umytej pomarańczy.
Ostudzoną roladę delikatni rozwiń, posmaruj kremem czekoladowym. Na kremie ułóż cząstki pomarańczy (bez bonek) i od razu zawiń roladę. Owiń ją folią aluminiową i wstaw na kilka godzin do lodówki. Roladę przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ależ bym ją sobie zjadła :)
a mozna taka rolade zamrozic?