W taki dzień jak dziś, przyda się rozgrzewająca czekolada z pomarańczą – przepis warto zapamiętać, bo taka pyszna czekolada na gorąco z pewnością tej zimy jeszcze się przyda :) Do czekolady polecam dodać małe pianki marshmallow, ale może to być również bita śmietana. Smacznego!
Rozgrzewająca czekolada z pomarańczą
Składniki (2 porcje):
- 100 g czekolady deserowej ze skórką pomarańczową
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka 3,2%
- 1-2 łyżki amaretto
- cukier trzcinowy do smaku
- pianki marshmallow oraz tarta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę pokrusz i wrzuć do rondelka, wlej śmietankę i podgrzej na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodaj cukier trzcinowy do smaku oraz amaretto, dokładnie wymieszaj. Mleko podgrzej w oddzielnym garnuszku (albo w kuchence mikrofalowej), gdy czekolada połączy się ze śmietanką dodaj ciepłe mleko i dokładnie zmiksuj (spień). Gorącą czekoladę przelej do filiżanek, posyp piankami marshmallow oraz tartą czekoladą. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Jeśli nie dostaniecie dobrej czekolady ze skórką pomarańczową, polecam rozpuścić ulubiona czekoladę deserową, a następnie dodań skórkę pomarańczową startą z dobrze wyszorowanej pomarańczy.
mm, przepis smakowity, a kubeczki przepiękne <3