Jajka zapiekane z makaronem i papryką, czyli aromatyczne i sycące drugie śniadanie, albo jak ktoś woli, danie na podwieczorek :) Przepis na jajka zapiekane w kokilkach jest prosty w wykonaniu, a efektem będziecie zachwyceni.
Jeżeli chcielibyście poczęstować swoich gości czymś ciepłym, a jednocześnie nie chcecie stać długo w kuchni, to całą potrawę można przygotować wcześniej, a jajka wbić tuż przed wstawieniem do piekarnika. Smacznego!
Jajka zapiekane z makaronem i papryką
Składniki (4 porcje):
- 4 jajka
- 100 g kabanosów
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 średnia cebula
- 4 „gniazdka” makaronu Malma Capellini Nidi
- garść świeżego tymianku
- ser
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Gniazda makaronu ugotuj w osolonym wodzie według wskazówek na opakowaniu. Następnie każde gniazdko delikatnie odcedź i przełóż do kokilek.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj pokrojone na małe kawałki kabanosa oraz oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę obie papryki. Całość chwilę podsmażaj. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz gałązkami świeżego tymianku (można zastąpić suszonym). Następnie farsz przełóż na makaron, za pomocą łyżeczki na środku zrób małe wgniecenie, w które wbij po jednym jajku. Całość oprósz solą i pieprzem, posyp tartym serem.
Kokilki ułóż w naczyniu żaroodpornym, następnie do naczynia wlej wodę do połowy wysokości kokilek. Jajka zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 16-18 minut, aż jajka się zetną. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smakowicie wygląda
Smakowicie wygląda