Sałatka kuskus z bazyliowym pesto

Sałatka kuskus z bazyliowym pesto

Sałatka kuskus z bazyliowym pesto, to przepis na lekkie śniadanie, lunch w pracy oraz kolację w gronie znajomych. W sałatce idealnie łączy się smak oraz zapach bazylii ze świeżymi i soczystymi pomidorkami koktajlowymi – najlepsze są te z przydomowego ogródka – i tu należą się podziękowania dwóm koleżankom i wiernym czytelniczkom, Renacie za sadzonki, a Karolinie za opiekę nad roślinką ;) Sałatkę można zjeść od razu po przygotowaniu, które nie zajmuje zbyt wiele czasu. Smacznego!

Sałatka kuskus z bazyliowym pesto

Przepis na sałatkę z kaszą kuskus znajdziecie również u Kasi z bloga Wypieki z pasją. Tak, tak, wspólnie nie tylko pieczemy, ale również przygotowujemy pyszne i kolorowe sałatki :)

Sałatka kuskus z bazyliowym pesto

Składniki (2 porcje):

  • 100 g kaszy kuskus
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g mini mozzarelli (1 opakowanie)
  • 1 awokado
  • garść świeżych liści strzępiastej sałaty (rukoli, szpinaku)
  • szczypta soli

Oraz:

  • 2 płaskie łyżki pesto bazyliowe
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • Przygotowanie:

Sałatka z pesto

Przygotowanie:

Kuskus wsyp do miseczki, dodaj szczyptę soli i zalej wrzącą wodą (około 150 ml), przykryj i odstaw na kilka minut. Gdy kasza pochłonie całą wodę, wymieszaj ją widelcem.
Pesto bazyliowe wymieszaj z sokiem z cytryny oraz oliwą, następnie dodaj do kaszy i ponownie całość wymieszaj.
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Mozzarellę odsącz z zalewy i również przekrój na połówki. Awokado obierz, usuń pestkę, następnie pokrój je na cienkie plasterki. Pomidorki, mozzarelle oraz awokado wrzuć do kuskus. Dodaj umyte liście salaty (albo szpinaku czy rukoli). Całość delikatnie wymieszaj.

Sałatka kuskus z pomidorkami

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*