Przepis na jogurtowiec z owocami leśnymi to moja propozycja na weekendowe ciasto. Jeżeli macie na przykład morele, brzoskwinie czy wiśnie to również możecie przygotować takie szybkie, letnie ciasto. Wystarczy tylko zmienić kolor galaretki i gotowe, możecie cieszyć się smakiem i widokiem pysznego ciasta :) Smacznego!
Jogurtowiec z owocami leśnymi
Składniki (forma o śr. 18 cm):
Masa jogurtowa:
- 600 g jogurtu naturalnego
- 200 ml śmietanki 30% (ewentualnie mleka)
- 4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 2 łyżki żelatyny (ok. 20 g)
Galaretka z owocami:
- ok. 300 g owoców leśnych (maliny, jagody, borówki)
- 1 galaretka z owoców leśnych
Przygotowanie:
Żelatynę wsyp do śmietanki (lub mleka), pozostaw na kilka minut. Po kilku minutach śmietankę delikatnie podgrzej, następnie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem, wlej rozpuszczoną w śmietance żelatynę i dokładnie wymieszaj. Masę jogurtową przelej do foremki wyłożonej folia spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
W trakcie, gdy masa się chłodzi, oczyść, umyj i dokładnie osusz owoce. Galaretkę rozpuść w mniejszej ilości gorącej wody (ok. 300 ml).
Na stężałą masę wysyp owoce, następnie zalej je tężejącą galaretką. Jogurtowiec wstaw do lodówki, na kolejne 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
O mniam, wygląda cudnie :) Wieki takiego nie jadłam!
O mniam, wygląda cudnie :) Wieki takiego nie jadłam!
Takie letnie ciasta są najlepsze, na pewno zrobię :)