Dzisiejsza propozycja na kefir truskawkowy z ananasem z pewnością spodoba się wszystkim czytelnikom, a zwłaszcza tym zapracowanym, którzy nie mają czasu na przygotowywanie potraw. Kefir truskawkowy jest smaczny, pożywny, a jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Smacznego!
Kefir truskawkowy z ananasem
Składniki (2 porcje):
- 250 g truskawek
- 250 g ananasa świeżego albo z puszki
- 200 ml kefiru
- kilka listków mięty
- miód do smaku (ewentualnie cukier)
Przygotowanie:
Przygotowanie kefiru polecam od przygotowania owoców i liści mięty. Truskawki opłucz i osusz. Ananasa obierz – jeżeli dodajesz ananasa z puszki, należy go odsączyć. Listki mięty opłucz i osusz. Następnie truskawki zmiksuj razem z pokrojonym ananasem i listkami mięty. Dodaj kefir (albo jogurt) i dokładnie wymieszaj.
Kefir można dosłodzić odrobiną miodu albo cukru. Polecam również dodać kostki lodu.
Kefir truskawkowy ma wiele zalet, przede wszystkim jest łatwy w przygotowaniu, zdrowy i pożywny. Dziś zmiksowałam truskawki z ananasem, ale możecie poeksperymentować i zmiksować takie owoce, na jakie macie ochotę albo jakie macie w danej chwili w domu :) Jeśli macie ochotę na inne trunki tego typu, to polecam również przepis na koktajl jabłkowy z truskawkami oraz przepis na deser z kiwi.