Przepis na ciasto w letnich, optymistycznych kolorach jest już gotowy :) Jakie to ciasto? Otóż najsmaczniejsza serowa tarta z morelami jaką jadłam – wiem, ze nie ładnie się przechwalać, ale czasami w słusznej sprawie można. Polecam i smacznego!
Serowa tarta z morelami
Składniki:
- 400 g moreli
- prażone płatki migdałowe do posypania tarty
Kruche ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g serka waniliowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku bez cukru)
- 2 małe jajka
- 30 g cukru
Kruszonka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce, zagnieć szybko gładkie, ciasto. Następnie rozwałkuj je podsypując odrobiną mąki, przełóż do formy posmarowanej masłem. Spód ciasta nakłuj widelcem. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 185°C przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Po upieczeniu ciasto lekko przestudź.
Nadzienie: W misce zmiksuj wszystkie składniki na gładka puszysta masę. Następnie przelej ją na lekko przestudzony spód tarty. Na wierzchu masy serowej ułóż umyte, osuszone i przekrojone na pół morele (bez pestek).
Kruszonka: W miseczce rozetrzyj palcami masło z cukrem i mąką, następnie powstałą kruszonka posyp wierzch ciasta.
Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez 35-40 minut. Przed pokrojeniem tartę dobrze ostudź.
Jeżeli lubicie tarty, to polecam również smaczna przepis na tartę z truskawkami oraz przepis na czekoladową tarte z truskawkami.
Taka pysznie schłodzoną pojadłabym!
Wygląda bosko! Kolory ma piękne :)
Wygląda bosko! Kolory ma piękne :)