Przepis na makaron z tuńczykiem i brokułem, to idealny danie na szybkie śniadanie do pracy, obiad dla zapracowanych czy wieczorną lekką przekąskę. Przygotowana potrawę polecam skropić ulubioną oliwą, wtedy nabierze jeszcze lepszego smaku i aromatu. Smacznego!
Makaron z tuńczykiem i brokułem
Składniki:
- 300 g makaronu penne Malma
- 1 brokuł
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu (powinien być al dente). Brokuł opłucz, podziel na różyczki i gotuj przez 3 do 5 minut w lekko osolonej wodzie, uważając, aby nie rozgotować go. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Ugotowany makaron odsącz, następnie (jeszcze ciepły) wymieszaj z podsmażonym czosnkiem oraz z tuńczykiem (wraz z oliwą). Brokuł odsącz z wody i dodaj do makaronu, przypraw do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszaj. Sałatka smakuje na ciepło jak i na zimno.
Wygląda wspaniale.