Limonkowa babka piaskowa powstała w mgnieniu oka. Od pomysłu, przez szybkie rozeznanie w dostępnych składnikach, do przepisu na limonkową babkę piaskową minęło zaledwie kilka minut. Nie przypominam sobie szybszej akcji kulinarnej, na dodatek świetnie się przy tym bawiłam, a to wszystko dzięki Kasi, która powiedziała, że ma pomarańcze i będzie piec babkę piaskową – ja na to, że mam limonki i cytrynę – piekę z Tobą :) I tak obie biegałyśmy od miksera do komputera zdając relację z postępów pracy. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis na babkę limonkową, a jeśli jej nie macie, to możecie zastąpić ją cytryną, albo tak jak Kasia z Wypieki z Pasją – pomarańczą. Smacznego!
Limonkowa babka piaskowa
Składniki (2 foremki po ok. 0,3 l):
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 120 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z limonki
- skórka z połowy małej limonki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 łyżka soku z limonki
- 90 g cukru pudru
- kandyzowana skórka z limonki
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj razem cukrem pudrem, następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj, aż masa zrobi się gładka i jednolita, następnie dodaj sok z limonki oraz skórkę z dokładnie umytej limonki. Następnie, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo wymieszane obie mąki razem z proszkiem do pieczenia.
Masę przełóż do dwóch małych foremek, albo do średniej formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok. 50 minut.
Upieczoną babkę ostudź na kratce, następnie polukruj ją (dokładnie wymieszaj cukier puder razem z sokiem z limonki) i posyp kandyzowaną skórką z limonki.
Czy zamiast soku z limonki i skórki można dodać olejek waniliowy albo śmietankowy bo nie przepadam za ciastami o smaku cytrynowym
Bardzo lubię orzeźwiający smak limonki, dlatego myślę, że to fajny pomysł na smakową babkę. Ja bym nawet dodała więcej soku z limonki :)
Czy zamiast soku z limonki i skórki można dodać olejek waniliowy albo śmietankowy bo nie przepadam za ciastami o smaku cytrynowym
Bardzo lubię orzeźwiający smak limonki, dlatego myślę, że to fajny pomysł na smakową babkę. Ja bym nawet dodała więcej soku z limonki :)
Mmm, pyszności… Kasi już widziałam, jedna piękniejsza od drugiej :)
Mmm, pyszności… Kasi już widziałam, jedna piękniejsza od drugiej :)