Konkurs

Konkurs – sałatka z makaronem Malma

Wiosna, to czas na szybkie i zdrowe sałatki. A gdy dodamy do nich makaron, wtedy jest jeszcze smaczniej i bardziej pożywnie:) Kiedy już przygotujecie swoje sałatki, możecie wziąć udział w moim konkursie. Wystarczy opublikować je pod tym wpisem ? poniżej więcej szczegółów. Nagrodą w konkursie są dwa zestawy po 12 opakowań makaronów Malma.
Konkurs

Konkurs – sałatka z makaronem Malma

Co trzeba zrobić, aby wygrać jeden z zestawów? Zadanie jest bardzo proste :)

Podaj przepis na sałatkę – ważne jest, aby głównym składnikiem sałatki był makaron Malma.

Swoje propozycje proszę wpisywać pod tym postem (jedna osoba może wysłać kilka odpowiedzi, jednak jednej osobie może przypaść tylko jedna nagroda).

Wśród wszystkich przesłanych propozycji wybiorę dwie odpowiedzi, a ich autorzy dostaną po jednym zestawie po 12 paczek makaronów Malma. Na wasze odpowiedzi czekam do poniedziałku, 14 kwietnia 2014 r. do godziny 23:59.

Listę zwycięzców ogłoszę w przeciągu 3 dni od zakończenia konkursu.

Miło mi będzie, jeżeli polubicie mój fanpage i udostępnicie tą informację znajomym ? jednak nie jest to warunek udziału w konkursie

Nagrody prześle sponsor konkursu, czyli Malma.

Zapraszam i życzę powodzenia!
Makaron Malma

WYNIKI

Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. W trakcie czytania Waszych propozycji na sałatki z makaronem Malma były tak apetyczne, że zgłodniałam :) Niestety, z tak wielu propozycji musiałam wybrać tylko dwie osoby, które dostaną nagrody.

Postanowiłam, że nagrody powędrują do:

  • Robert92 – Sałatka włoska z salami
  • Karolina Kwiatek – Sałatka owocowa

Gratuluję nagrodzonym i proszę o przesłanie danych adresowych, wraz z numerem telefonu na adres: blog@najsmaczniejsze.pl, abym mogła przesłać nagrody.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie.

86 komentarzy

  1. Ja się chętnie podzielę swoim przepisem :)

    Sałatka z makaronem penne
    * 500g penne Malma
    * 2 słoiki suszonych pomidorów w oleju
    * 250g sera feta
    * czerwona papryka
    * szczypiorek
    * łyżka (można więcej) musztardy
    * 2 łyżki octu
    * sól, pieprz, rosołek z kostki (suchy )/ wegeta.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie. Do gotowego makaronu dodać drobno pokrojone pomidory, szczypiorek, paprykę.
    Zrobić sos: do słoika z olejem po pomidorach dodać musztardę, ocet i przyprawy. Sosem polać makaron. Na koniec dodać pokruszoną (lub w kosteczkach – jak kto woli) fetę. Smacznego.
    Jeżeli sałatka będzie wydawać się za sucha, zrobić sos z drugiego słoiczka oleju.

  2. Wiosenna, lekka sałatka makaronowa z cukinią i paluszkami krabowymi.
    Składniki:
    200g makaronu Conchiglie Rigate Malma
    120h paluszków krabowych
    1 cukinia
    1 cebula biała
    sok z 0,5 cytryny
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka gęstej śmietany
    oliwa z oliwek do skropienia
    0,5 pęczka koperku

    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy do ostudzenia.
    Cukinię kroimy w cienkie paski, podobnie kroimy paluszki krabowe. Cebulę siekawy w drobną kostkę. Koperek siekamy i łączymy z majonezem i śmietaną.
    Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Smacznego :)

  3. Moja ulubiona sałatka z makaronem to suszone pomidory, avocado, makaron Malma świderki lub penne, feta, rukola + sos winegret z sokiem z grejpfruta i oliwą z zalewy pomidorów= pyszne.

  4. Ja się chętnie podzielę swoim przepisem :)

    Sałatka z makaronem penne
    * 500g penne Malma
    * 2 słoiki suszonych pomidorów w oleju
    * 250g sera feta
    * czerwona papryka
    * szczypiorek
    * łyżka (można więcej) musztardy
    * 2 łyżki octu
    * sól, pieprz, rosołek z kostki (suchy )/ wegeta.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie. Do gotowego makaronu dodać drobno pokrojone pomidory, szczypiorek, paprykę.
    Zrobić sos: do słoika z olejem po pomidorach dodać musztardę, ocet i przyprawy. Sosem polać makaron. Na koniec dodać pokruszoną (lub w kosteczkach – jak kto woli) fetę. Smacznego.
    Jeżeli sałatka będzie wydawać się za sucha, zrobić sos z drugiego słoiczka oleju.

  5. Wiosenna, lekka sałatka makaronowa z cukinią i paluszkami krabowymi.
    Składniki:
    200g makaronu Conchiglie Rigate Malma
    120h paluszków krabowych
    1 cukinia
    1 cebula biała
    sok z 0,5 cytryny
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka gęstej śmietany
    oliwa z oliwek do skropienia
    0,5 pęczka koperku

    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy do ostudzenia.
    Cukinię kroimy w cienkie paski, podobnie kroimy paluszki krabowe. Cebulę siekawy w drobną kostkę. Koperek siekamy i łączymy z majonezem i śmietaną.
    Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Smacznego :)

  6. Moja ulubiona sałatka z makaronem to suszone pomidory, avocado, makaron Malma świderki lub penne, feta, rukola + sos winegret z sokiem z grejpfruta i oliwą z zalewy pomidorów= pyszne.

  7. 1 opakowanie makaronu CHIFFERI RIGATI Malmy,
    1 melon,
    30 dag szynki konserwowej,
    2 papryki,
    duży ogórek zielony,
    około 15 pomidorków koktajlowych,
    20 dag sera żółtego ostrego,
    10 rzodkiewek,
    sól, pieprz, majonez, jogurt naturalny

    Ogórki, paprykę, szynkę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, studzimy. Wrzucamy do miski, z pokrojonymi warzywami. Z melona robimy kulki, pomidory i rzodkiewki kroimy na połówki. Mieszamy z reszta składników. Dosypujemy żółty ser. Z majonezu, jogurtu i przypraw robimy sos. Mieszamy z sałatką. Pycha

  8. 1 opakowanie makaronu CHIFFERI RIGATI Malmy,
    1 melon,
    30 dag szynki konserwowej,
    2 papryki,
    duży ogórek zielony,
    około 15 pomidorków koktajlowych,
    20 dag sera żółtego ostrego,
    10 rzodkiewek,
    sól, pieprz, majonez, jogurt naturalny

    Ogórki, paprykę, szynkę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, studzimy. Wrzucamy do miski, z pokrojonymi warzywami. Z melona robimy kulki, pomidory i rzodkiewki kroimy na połówki. Mieszamy z reszta składników. Dosypujemy żółty ser. Z majonezu, jogurtu i przypraw robimy sos. Mieszamy z sałatką. Pycha

  9. Smaczna sałateczka :) Gotujemy makaron Malma kokardki,do ostudzonego makaronu dodajemy świeżutkiego ogóreczka,pomidorki koktajlowe,ser feta,cebulkę czerwoną,troszke soli i pieprzu,a także Fit up do sałatek.Moja ulubiona :)

  10. 1 opakowanie makaronu spagetti
    1 puszka groszku
    1 słoik fasolki szparagowej
    1 pęczek koperku
    majonez
    Makaron gotujemy. Groszek i fasolkę szparagową odsączamy z zalewy.Koperek drobno siekamy.
    Wszystko razem mieszamy , dodajemy majonez. Smacznego ! :)

  11. Szybko, prosto i smacznie z dostępnych obecnie składników: kilka pomidorków koktajlowych, świeża bazylia, garść zielonych oliwek i, połówka kabaczka.
    Pomidorki kroimy na cząstki, bazylię płuczemy, oliwki kroimy na połówki a kabaczek grillujemy pokrojony w skośne plasterki. Makaron ugotowany al dente i wystudzony wsypujemy do miski, dorzucamy resztę składników a wszystko doprawiamy sosem vinegrette (odrobina oliwy, cytryny i musztardy plus sól i pieprz).
    Smacznego :)

  12. Chętnie wezmę udział i podzielę się swoim przepisem.
    A oto moja propozycja – Sałatka “Polskie smaki”

    Składniki:
    – 1/2 opakowania, czyli 25 dkg makaronu Malma muszelki (conchiglie rigate N 24)
    – 30 dkg dobrej, wędzonej, cienkiej kiełbasy
    – mała puszka kukurydzy
    – 1/2 słoiczka złotych cebulek marynowanych
    – 1/2 pęczka natki pietruszki
    – 2 łyżki majonezu
    – sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Makaron Malma ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na rumiano na odrobinie oleju. Ostudzić.
    Kukurydzę i cebulki osączyć z zalewy.
    Wszystkie składniki umieścić w salaterce, wsypać posiekaną natkę pietruszki, dodać majonez i przyprawić sporą ilością pieprzu i odrobiną soli. Wymieszać.

    Sałatka jest pyszna, polecam! :)
    Przepis jest mojego autorstwa.

  13. Smaczna sałateczka :) Gotujemy makaron Malma kokardki,do ostudzonego makaronu dodajemy świeżutkiego ogóreczka,pomidorki koktajlowe,ser feta,cebulkę czerwoną,troszke soli i pieprzu,a także Fit up do sałatek.Moja ulubiona :)

  14. 1 opakowanie makaronu spagetti
    1 puszka groszku
    1 słoik fasolki szparagowej
    1 pęczek koperku
    majonez
    Makaron gotujemy. Groszek i fasolkę szparagową odsączamy z zalewy.Koperek drobno siekamy.
    Wszystko razem mieszamy , dodajemy majonez. Smacznego ! :)

  15. Szybko, prosto i smacznie z dostępnych obecnie składników: kilka pomidorków koktajlowych, świeża bazylia, garść zielonych oliwek i, połówka kabaczka.
    Pomidorki kroimy na cząstki, bazylię płuczemy, oliwki kroimy na połówki a kabaczek grillujemy pokrojony w skośne plasterki. Makaron ugotowany al dente i wystudzony wsypujemy do miski, dorzucamy resztę składników a wszystko doprawiamy sosem vinegrette (odrobina oliwy, cytryny i musztardy plus sól i pieprz).
    Smacznego :)

  16. Życie z apetytem

    Chętnie wezmę udział i podzielę się swoim przepisem.
    A oto moja propozycja – Sałatka “Polskie smaki”

    Składniki:
    – 1/2 opakowania, czyli 25 dkg makaronu Malma muszelki (conchiglie rigate N 24)
    – 30 dkg dobrej, wędzonej, cienkiej kiełbasy
    – mała puszka kukurydzy
    – 1/2 słoiczka złotych cebulek marynowanych
    – 1/2 pęczka natki pietruszki
    – 2 łyżki majonezu
    – sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Makaron Malma ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na rumiano na odrobinie oleju. Ostudzić.
    Kukurydzę i cebulki osączyć z zalewy.
    Wszystkie składniki umieścić w salaterce, wsypać posiekaną natkę pietruszki, dodać majonez i przyprawić sporą ilością pieprzu i odrobiną soli. Wymieszać.

    Sałatka jest pyszna, polecam! :)
    Przepis jest mojego autorstwa.

  17. Podaje przepisik na sycylijski makaron? do pracy?
    Bedzie nam potrzebne-
    -makaronMalma fusilli – czas gotowania to zaledwie 9 minutek. Makaron jest al dente, fusilli wdziecznie pozawijane ze cale nadzienie dostanie sie do srodka,miedzy spiralki i nie splynie na boki ..a to spowoduje, ze danie bedzie bardzo smaczne.
    -Oliwa z oliwek, sol, pieprz
    -pomidory jedrne lub koktajlowe Ciglieggino di Pachino :-)
    -dobrej jakosci szynka parmenska
    -parmezan nie utarty ale w platkach
    -duzo swiezej bazylii, rucoli
    -sparzone i obrane ze skorki migdaly
    -kto chce dodaje jajo gotowane na twardo ale niekoniecznie
    -aceto balsamico di Modena lub inny ocet balsamiczny
    Gotujemy fusilli 9min. Miedzy czasie kroimy pomidorki na poloweczki,dodajemy sporo bazylii,rucoli, nasze crudo di Parma w plastereczkach porozdzieranych na malutkie kawaleczki,jajo, solimy, pieprzymy. Dodajemy migdaly,parmezan…Chlodzimy makaron fusilli i oliwimy aby sie nie posklejal.? ? Nie zapominajmy ze makaron ma byc al dente ? to nie klej do tapet ?Dodajemy przygotowane wczesniej “dodatki” do makaronu” i Smacznego!

  18. Podaje przepisik na sycylijski makaron? do pracy?
    Bedzie nam potrzebne-
    -makaronMalma fusilli – czas gotowania to zaledwie 9 minutek. Makaron jest al dente, fusilli wdziecznie pozawijane ze cale nadzienie dostanie sie do srodka,miedzy spiralki i nie splynie na boki ..a to spowoduje, ze danie bedzie bardzo smaczne.
    -Oliwa z oliwek, sol, pieprz
    -pomidory jedrne lub koktajlowe Ciglieggino di Pachino :-)
    -dobrej jakosci szynka parmenska
    -parmezan nie utarty ale w platkach
    -duzo swiezej bazylii, rucoli
    -sparzone i obrane ze skorki migdaly
    -kto chce dodaje jajo gotowane na twardo ale niekoniecznie
    -aceto balsamico di Modena lub inny ocet balsamiczny
    Gotujemy fusilli 9min. Miedzy czasie kroimy pomidorki na poloweczki,dodajemy sporo bazylii,rucoli, nasze crudo di Parma w plastereczkach porozdzieranych na malutkie kawaleczki,jajo, solimy, pieprzymy. Dodajemy migdaly,parmezan…Chlodzimy makaron fusilli i oliwimy aby sie nie posklejal.? ? Nie zapominajmy ze makaron ma byc al dente ? to nie klej do tapet ?Dodajemy przygotowane wczesniej “dodatki” do makaronu” i Smacznego!

  19. mataron z prawdziwkami
    1 opakowanie makaronu sos smietankow- grzybowy i prawdziwe zbierane prawidzwki jakiś 5/ 7sztuk
    sos może być gotowy ze słoika ale prawidziwku musza być autentyczne :)
    ugotuj makaron aldente
    prawdziwki usmaż na maśle i wrzuc do sosu ,który gotuje się w garnku- polej na makaron włoz do naczynia zarootpornego i posyp serem ,5 min do piekarnika
    niebo w gebie!

  20. mataron z prawdziwkami
    1 opakowanie makaronu sos smietankow- grzybowy i prawdziwe zbierane prawidzwki jakiś 5/ 7sztuk
    sos może być gotowy ze słoika ale prawidziwku musza być autentyczne :)
    ugotuj makaron aldente
    prawdziwki usmaż na maśle i wrzuc do sosu ,który gotuje się w garnku- polej na makaron włoz do naczynia zarootpornego i posyp serem ,5 min do piekarnika
    niebo w gebie!

  21. Sałatka makaronowa

    Składniki : ( podaję na dość sporą michę, spokojnie można zrobić z połowy składników )

    500 g drobnego makaronu Malma ( mogą być kolanka, świderki, muszelki )
    duży pęczek kopru
    pół ogórka wężowego
    około 15 – 20 dag wędliny z kurczaka
    sól, pieprz

    Makaron gotujemy al`dente. Ogórka obieramy, kroimy w dość drobną kostkę ale znowu też bez przesady. Wędlinę również kroimy w kostkę. Można ją wcześniej pociąć na plasterki, w paski a potem w średnią kostkę. Koper siekamy. Gdy makaron się ugotuje, lekko ostygnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Pamiętajcie im więcej kopru tym lepiej :)

    Smacznego :)

  22. kuchennefascynacje

    Sałatka makaronowa

    Składniki : ( podaję na dość sporą michę, spokojnie można zrobić z połowy składników )

    500 g drobnego makaronu Malma ( mogą być kolanka, świderki, muszelki )
    duży pęczek kopru
    pół ogórka wężowego
    około 15 – 20 dag wędliny z kurczaka
    sól, pieprz

    Makaron gotujemy al`dente. Ogórka obieramy, kroimy w dość drobną kostkę ale znowu też bez przesady. Wędlinę również kroimy w kostkę. Można ją wcześniej pociąć na plasterki, w paski a potem w średnią kostkę. Koper siekamy. Gdy makaron się ugotuje, lekko ostygnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Pamiętajcie im więcej kopru tym lepiej :)

    Smacznego :)

  23. Kolorowapani gotuje

    Kiedyś zachwyciłam swoje głodne kuzyneczki makaronowym tortem – zjadłyśmy cały tort, bo okazało się, że nie tylko efektownie wygląda, ale też wspaniale smakuje, robi się szybko i prosto:

    składniki:

    – makaron spaghetti MALMA
    – 2 jaja
    – łyżka masła
    – olej i oliwa
    – mielone mięso (ja użyłam z indyka)
    – duży słoik około 0,75 litra pomidorów z puszki z bazylią (można zastąpić pomidorami z puszki i doprawić z bazylią)
    – marchewka
    – pomidorki koktajlowe
    – cebula i czosnek
    – brokuły ugotowane na parze
    – starty żółty ser, mozzarella w kulkach
    (opcjonalnie: cukinia, oliwki czarne)
    – przyprawy (ja użyłam: kmin rzymski, curry, kurkumę, chili mielone, pieprz)

    Najpierw należy ugotować spaghetti ? około 3/4 opakowania. Przelać lekko zimną wodą i dodać rozbełtane dwa jaja oraz łyżkę masła. W międzyczasie smażyć na oleju cebulkę, dodać mięso oraz czosnek i przyprawy.

    sposób wykonania:

    Do mięska dodać pomidorowy sos i wymieszać całość. Do wysmarowanej masłem tortownicy układać na dnie makaron wymieszany z mięsem i sosem. Na makaron nałożyć brokuły i podsmażona na maśle startą marchew na grubych oczkach. Całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po 30 minutach dodać na wierzch starty żółty ser lub plastry żółtego sera i kilka kulek mozzarelli. Zapiekać około 10 minut. Jeśli wolisz aby pomidorki nie były zbyt rozciapciane i mocno zapieczone ? dodaj je razem z serem przy końcu pieczenia.

  24. Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi
    -Makaron małe muszelki Malma- Conchiglie rigate
    -Kukurydza z puszki
    -Paluszki krabowe surimi
    -Duży ogórek
    -Koperek
    -Majonez
    -Musztarda
    -Sól, pieprz
    Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Paluszki krabowe i ogórka pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Majonez i trochę musztardy wymieszać wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Makaron, ogórek, koperek i część paluszków surimi wymieszać z sosem majonezowym. Posypać po wierzchu resztą paluszków krabowych.
    Smacznego!

  25. Kolorowapani gotuje

    Kiedyś zachwyciłam swoje głodne kuzyneczki makaronowym tortem – zjadłyśmy cały tort, bo okazało się, że nie tylko efektownie wygląda, ale też wspaniale smakuje, robi się szybko i prosto:

    składniki:

    – makaron spaghetti MALMA
    – 2 jaja
    – łyżka masła
    – olej i oliwa
    – mielone mięso (ja użyłam z indyka)
    – duży słoik około 0,75 litra pomidorów z puszki z bazylią (można zastąpić pomidorami z puszki i doprawić z bazylią)
    – marchewka
    – pomidorki koktajlowe
    – cebula i czosnek
    – brokuły ugotowane na parze
    – starty żółty ser, mozzarella w kulkach
    (opcjonalnie: cukinia, oliwki czarne)
    – przyprawy (ja użyłam: kmin rzymski, curry, kurkumę, chili mielone, pieprz)

    Najpierw należy ugotować spaghetti ? około 3/4 opakowania. Przelać lekko zimną wodą i dodać rozbełtane dwa jaja oraz łyżkę masła. W międzyczasie smażyć na oleju cebulkę, dodać mięso oraz czosnek i przyprawy.

    sposób wykonania:

    Do mięska dodać pomidorowy sos i wymieszać całość. Do wysmarowanej masłem tortownicy układać na dnie makaron wymieszany z mięsem i sosem. Na makaron nałożyć brokuły i podsmażona na maśle startą marchew na grubych oczkach. Całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po 30 minutach dodać na wierzch starty żółty ser lub plastry żółtego sera i kilka kulek mozzarelli. Zapiekać około 10 minut. Jeśli wolisz aby pomidorki nie były zbyt rozciapciane i mocno zapieczone ? dodaj je razem z serem przy końcu pieczenia.

  26. Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi
    -Makaron małe muszelki Malma- Conchiglie rigate
    -Kukurydza z puszki
    -Paluszki krabowe surimi
    -Duży ogórek
    -Koperek
    -Majonez
    -Musztarda
    -Sól, pieprz
    Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Paluszki krabowe i ogórka pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Majonez i trochę musztardy wymieszać wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Makaron, ogórek, koperek i część paluszków surimi wymieszać z sosem majonezowym. Posypać po wierzchu resztą paluszków krabowych.
    Smacznego!

  27. Polecam sałatke- bardzo szybko się robi, a jeszcze szybciej znika:) Prosta w wykonaniu a jaka pyyyszniutka;) UWAGA! Bardzo wciąga:) np. ja nie mogę sie od niej oderwać;)
    Składniki:
    Opakowanie makaronu drobnego(najlepiej małe muszelki lub gwiazdki)
    papryka
    ogórek świeży
    szczypiorek
    majonez
    pieprz+ sól

    Makaron ugotować. Odcedzić i poczekać aż przestygnie. W tym czasie kroimy warzywka w drobną kosteczkę. Kiedy makaron ostygnie dodajemy wkrojone warzywka i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe;)

    Mówiłam ze jest bardzo prosta;) Polecam spróbować;) Jedna z moich ulubionych:)

  28. Polecam sałatke- bardzo szybko się robi, a jeszcze szybciej znika:) Prosta w wykonaniu a jaka pyyyszniutka;) UWAGA! Bardzo wciąga:) np. ja nie mogę sie od niej oderwać;)
    Składniki:
    Opakowanie makaronu drobnego(najlepiej małe muszelki lub gwiazdki)
    papryka
    ogórek świeży
    szczypiorek
    majonez
    pieprz+ sól

    Makaron ugotować. Odcedzić i poczekać aż przestygnie. W tym czasie kroimy warzywka w drobną kosteczkę. Kiedy makaron ostygnie dodajemy wkrojone warzywka i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe;)

    Mówiłam ze jest bardzo prosta;) Polecam spróbować;) Jedna z moich ulubionych:)

  29. Sałatka makaronowa trochę inaczej, czyli na owocowo :)

    Składniki::
    – 4 ugotowanego, odsączonego i zblanszowanego makaronu Malma Conchiglie Rigate (Muszelki).
    – 1 podwójny filet z kurczaka,
    – 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek,
    – 2 szklanki połówek pozbawionych nasion czerwonych winogron,
    – 2 szklanki pokrojonego w kostkę melona,
    – 1 posiekana drobno czerwona cebulka,
    – 1 łyżka stołowa. drobno posiekanych liści mięty,
    – 3/4 szklanki majonezu,
    – pieprz ziarnisty,
    – połowa cytryny.

    Kurczaka gotujemy w kostce rosołowej, aż zmięknie, studzimy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do większej miski, dodajemy makaron, cebulkę, winogrona, truskawki, melona i mięte. Do małej miseczki wlewamy majonez, dodajemy wyciśnięty z cytryny sok, pieprz natomiast zawijamy w ściereczkę i rozbijamy drobno tłuczkiem, dodajemy do majonezu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy no i… SMACZNEGO!

  30. Karolina Kwiatek

    Sałatka makaronowa trochę inaczej, czyli na owocowo :)

    Składniki::
    – 4 ugotowanego, odsączonego i zblanszowanego makaronu Malma Conchiglie Rigate (Muszelki).
    – 1 podwójny filet z kurczaka,
    – 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek,
    – 2 szklanki połówek pozbawionych nasion czerwonych winogron,
    – 2 szklanki pokrojonego w kostkę melona,
    – 1 posiekana drobno czerwona cebulka,
    – 1 łyżka stołowa. drobno posiekanych liści mięty,
    – 3/4 szklanki majonezu,
    – pieprz ziarnisty,
    – połowa cytryny.

    Kurczaka gotujemy w kostce rosołowej, aż zmięknie, studzimy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do większej miski, dodajemy makaron, cebulkę, winogrona, truskawki, melona i mięte. Do małej miseczki wlewamy majonez, dodajemy wyciśnięty z cytryny sok, pieprz natomiast zawijamy w ściereczkę i rozbijamy drobno tłuczkiem, dodajemy do majonezu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy no i… SMACZNEGO!

  31. szybka i smaczna sałatka na każdą okazję :)

    składniki:
    – makaron świderki
    – łyżka/ dwie majonezu
    – łyżka oliwy
    – pęczek majonezu
    – pieczarki
    – przyprawy do smaku.

    Makaron gotujemy 11 minut, w tym czasie podsmażamy pieczarkami (można dodać również cebulę). Po odcedzeniu makaronu dodajemy obrany koperek, usmażone pieczarki, majonez(tak, żeby makaron był mokry ale nie za bardzo) łyżka oliwy. Przyprawy do smaku( ja dodaje kucharek, soł i pieprz)

    Smacznego!;-)

  32. Sałatka z tuńczykiem i makaronem

    Składnki:
    -20 dag makaronu – rurki MALMA
    -3pomidory
    -słoik cebulek marynowanych
    -1 sałata lodowa
    -1 słoik oliwek
    -2 puszki tyńczyka w kawałkach

    Sos:
    -pół szklanki oliwy z olwek
    -4łyżki octu
    -1 płaska łyżka cukru
    -1 łyżeczka suszonej bazylii
    -sól
    -pieprz

    Wykonanie:
    Makaron ugotować na pół miękko. Pomidory pokroić w dużą kostkę, sałatę i cebulę też w kostkę. Dodać oliwki i tuńczyka. Składniki sosu dobrze rozmieszać, oblać sałatkę, wymieszać i odstawić.
    SMACZNEGO ;)

  33. Sałatka makaronowa dla wymagających
    200 g makaronu MALMA łazanki
    100 g łososia wędzonego
    ok. 8 pomidorków koktajlowych
    ok. 100 g sera pleśniowego Lazur
    Sos: 4 łyżki jogurtu typu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku, ulubione posiekane świeże zioła- bazylię, oregano, natkę pietruszki (wszystko razem mieszamy)

    Makaron gotujemy z dodatkiem soli oraz łyżki oleju al dente. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Do miski dodajemy makaron, ćwiartki pomidorków, rozdrobnionego łososia oraz drobne kostki sera pleśniowego. Całość mieszamy z sosem.

    Smacznego ;)

  34. szybka i smaczna sałatka na każdą okazję :)

    składniki:
    – makaron świderki
    – łyżka/ dwie majonezu
    – łyżka oliwy
    – pęczek majonezu
    – pieczarki
    – przyprawy do smaku.

    Makaron gotujemy 11 minut, w tym czasie podsmażamy pieczarkami (można dodać również cebulę). Po odcedzeniu makaronu dodajemy obrany koperek, usmażone pieczarki, majonez(tak, żeby makaron był mokry ale nie za bardzo) łyżka oliwy. Przyprawy do smaku( ja dodaje kucharek, soł i pieprz)

    Smacznego!;-)

  35. Sałatka z tuńczykiem i makaronem

    Składnki:
    -20 dag makaronu – rurki MALMA
    -3pomidory
    -słoik cebulek marynowanych
    -1 sałata lodowa
    -1 słoik oliwek
    -2 puszki tyńczyka w kawałkach

    Sos:
    -pół szklanki oliwy z olwek
    -4łyżki octu
    -1 płaska łyżka cukru
    -1 łyżeczka suszonej bazylii
    -sól
    -pieprz

    Wykonanie:
    Makaron ugotować na pół miękko. Pomidory pokroić w dużą kostkę, sałatę i cebulę też w kostkę. Dodać oliwki i tuńczyka. Składniki sosu dobrze rozmieszać, oblać sałatkę, wymieszać i odstawić.
    SMACZNEGO ;)

  36. Sałatka makaronowa dla wymagających
    200 g makaronu MALMA łazanki
    100 g łososia wędzonego
    ok. 8 pomidorków koktajlowych
    ok. 100 g sera pleśniowego Lazur
    Sos: 4 łyżki jogurtu typu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku, ulubione posiekane świeże zioła- bazylię, oregano, natkę pietruszki (wszystko razem mieszamy)

    Makaron gotujemy z dodatkiem soli oraz łyżki oleju al dente. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Do miski dodajemy makaron, ćwiartki pomidorków, rozdrobnionego łososia oraz drobne kostki sera pleśniowego. Całość mieszamy z sosem.

    Smacznego ;)

  37. PYSZNA SAŁATKA MAKARONOWA

    Składniki:

    -szklanka makaronu świderki Malma
    -kilka ogórków konserwowych
    – 1 papryka ze słoika
    – trochę ugotowanej piersi z kurczaka
    – ser wędzony
    – puszka groszku i kukurydzy
    – przyprawy ( majeranek, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka)
    – majonez bądź sos kanapkowy
    – olej
    -zalewa z ogórków konserwowych

    Przygotowanie:

    1. Makaron ugotuj: do wrzącej, osolonej wody wsyp makaron, dodaj kilka łyżek oleju, odcedź, przelej zimną wodą.
    2. Warzywa, pierś z kurczaka, ser pokrój w kosteczkę.
    3. Kukurydzę i groszek odcedź.
    4. Warzywa i mięso wsyp do miski z makaronem.
    5. Wymieszaj.
    6. Dodaj tyle majonezu lub sosu kanapkowego, ile lubisz.
    7.Wlej kilka łyżek zalewy z ogórków konserwowych.
    8. Dopraw przyprawami.
    9. Ponownie wymieszaj.

    UWAGA: Do sałatki można dodać więcej warzyw, w zależności od tego jak kto lubi. Może to być np. kalafior, marchewka, pomidory itp. ;)

    SMACZNEGO!

  38. PYSZNA SAŁATKA MAKARONOWA

    Składniki:

    -szklanka makaronu świderki Malma
    -kilka ogórków konserwowych
    – 1 papryka ze słoika
    – trochę ugotowanej piersi z kurczaka
    – ser wędzony
    – puszka groszku i kukurydzy
    – przyprawy ( majeranek, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka)
    – majonez bądź sos kanapkowy
    – olej
    -zalewa z ogórków konserwowych

    Przygotowanie:

    1. Makaron ugotuj: do wrzącej, osolonej wody wsyp makaron, dodaj kilka łyżek oleju, odcedź, przelej zimną wodą.
    2. Warzywa, pierś z kurczaka, ser pokrój w kosteczkę.
    3. Kukurydzę i groszek odcedź.
    4. Warzywa i mięso wsyp do miski z makaronem.
    5. Wymieszaj.
    6. Dodaj tyle majonezu lub sosu kanapkowego, ile lubisz.
    7.Wlej kilka łyżek zalewy z ogórków konserwowych.
    8. Dopraw przyprawami.
    9. Ponownie wymieszaj.

    UWAGA: Do sałatki można dodać więcej warzyw, w zależności od tego jak kto lubi. Może to być np. kalafior, marchewka, pomidory itp. ;)

    SMACZNEGO!

  39. Miodowo ? musztardowe penne z pomarańczą i orzechami włoskimi

    Składniki:
    – pół szklanki makaronu penne Malma
    – 1/3 kostki sera typu Feta
    – pół pomarańczy
    – garść rukoli
    – kilka orzechów włoskich
    – łyżka suszonej żurawiny
    – Miodowo-musztardowy vinegret:
    po 1 łyżce: oleju rzepakowego, wody, musztardy miodowej, miodu, soku z cytryny
    sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano

    Makaron gotuję i przestudzam. Fetę kroję w drobną kostkę, a pomarańczę w cząstki.
    Mieszam składniki na dressing. Łączę makaron z rukolą i układam w salaterce.
    Układam fetę i pomarańczę, a wierzch posypuję posiekanymi orzechami i żurawiną.
    Całość zalewam dressingiem. Sałatka jest idealna na wiosnę, nie dość, że kolorowa to lekko słodka i orzeźwiająca.

  40. Miodowo ? musztardowe penne z pomarańczą i orzechami włoskimi

    Składniki:
    – pół szklanki makaronu penne Malma
    – 1/3 kostki sera typu Feta
    – pół pomarańczy
    – garść rukoli
    – kilka orzechów włoskich
    – łyżka suszonej żurawiny
    – Miodowo-musztardowy vinegret:
    po 1 łyżce: oleju rzepakowego, wody, musztardy miodowej, miodu, soku z cytryny
    sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano

    Makaron gotuję i przestudzam. Fetę kroję w drobną kostkę, a pomarańczę w cząstki.
    Mieszam składniki na dressing. Łączę makaron z rukolą i układam w salaterce.
    Układam fetę i pomarańczę, a wierzch posypuję posiekanymi orzechami i żurawiną.
    Całość zalewam dressingiem. Sałatka jest idealna na wiosnę, nie dość, że kolorowa to lekko słodka i orzeźwiająca.

  41. Z tuńczykiem i serem feta

    250 g makaronu MALMA świderki
    1 papryka
    1-2 małe cebulki
    150 g tuńczyka w oleju
    100 g sera feta
    150 g mrożonego groszku
    1 pomidor

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulki i paprykę pokroić, blanszować 2 min. Groszek wrzucić do wrzątku, gotować ok 7-10 minut. Rybę i ser rozdrobnić. Pomidor umyć, pokroć w cząstki. Składniki sałatki połączyć w misce. Wszyslkie składniki sosu połączyć, polać sałatkę, wymieszać, po czym odstawić na 20 min.

  42. Z tuńczykiem i serem feta

    250 g makaronu MALMA świderki
    1 papryka
    1-2 małe cebulki
    150 g tuńczyka w oleju
    100 g sera feta
    150 g mrożonego groszku
    1 pomidor

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulki i paprykę pokroić, blanszować 2 min. Groszek wrzucić do wrzątku, gotować ok 7-10 minut. Rybę i ser rozdrobnić. Pomidor umyć, pokroć w cząstki. Składniki sałatki połączyć w misce. Wszyslkie składniki sosu połączyć, polać sałatkę, wymieszać, po czym odstawić na 20 min.

  43. Kolorowa sałatka z makaronem
    250 g makaronu może być fusili,penne lub chifferi rigati Malma
    300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej
    300 g czerwonej papryki konserwowej
    puszka kukurydzy
    puszka ananasa
    majonez ok 4-5 łyżek
    pęczek szczypiorku

    Makaron ugotować al’dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć dobrze z zalewy. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i połączyć z majonezem. Do sałatki można dodać również ogórka konserwowego ale nam ostatnio nie smakują więc go pominęłam.

  44. Kolorowa sałatka z makaronem
    250 g makaronu może być fusili,penne lub chifferi rigati Malma
    300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej
    300 g czerwonej papryki konserwowej
    puszka kukurydzy
    puszka ananasa
    majonez ok 4-5 łyżek
    pęczek szczypiorku

    Makaron ugotować al’dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć dobrze z zalewy. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i połączyć z majonezem. Do sałatki można dodać również ogórka konserwowego ale nam ostatnio nie smakują więc go pominęłam.

  45. Moja propozycja :
    Sałatka makaronowa z kurczakiem i gruszkami

    Składniki :
    250g makaronu świderki Malma
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 gruszki
    100g orzechów laskowych
    olej
    sól
    pieprz
    sok z połowy cytryny
    3 łyżki musztardy
    130g majonezu
    165g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka cukru
    2-3 łyżeczki curry indyjskiego

    Przygotowanie :

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
    Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
    Po usmażeniu studzimy i kroimy w kostkę.
    Orzechy siekamy.
    Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne
    i kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki łączymy w misce.
    Sos przygotowujemy łącząc majonez z jogurtem,
    musztardą, sokiem z cytryny i curry.
    Na sam koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
    Mieszać/miksować do idealnego połączenia składników.
    Gotowym sosem polać składniki sałatki.
    Wymieszać delikatnie.
    schłodzić w lodówce.
    Smacznego

  46. Sałatka makaronowa z mandarynkami i chilli

    Składniki :

    250g makaronu świderki Malma
    pół papryki czerwonej
    pół papryki zielonej
    4 mandarynki
    garść żurawiny
    1 papryczka chilli
    200g jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    sok z 1/2 cytryny

    Przygotowanie :

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Odcedzamy na sitku.
    Papryki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
    Kroimy w paski.
    Mandarynki obieramy, usuwamy błonkę.
    Dzielimy na piórka które przekrawamy na pół.
    Do makaronu dodajemy papryki, mandarynki i żurawinę.
    Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne i sok z cytryny.
    Mieszamy i zalewamy sałatkę.
    Całość chłodzimy w lodówce.
    Smacznego

  47. Składniki:
    MALMA ŚWIDERKI
    2 pomarańcze
    1 awokado
    prażone płatki migdałów
    0,5 kg krewetek (u mnie krewetki grenlandzkie)
    1 łyżka sosu sojowego
    1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    I według uznania:
    może być sałata lodowa, rukola, kapusta pekińska, roszponka, czy cykoria

    Dressing:
    sok z połowy pomarańczy
    sok z jednej limonki lub 1 łyżka octu winnego
    2 łyżeczki miodu jasnego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
    Pomarańcze (1,5 pomarańczy; połówkę zostawiamy, będziemy potrzebować z niej sok do dressingu) i awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jeśli wolicie, możecie podzielić pomarańcze tylko na drobniejsze cząstki).
    Owoce łączymy z mieszanką sałat i ugotowanym wcześniej makaronem, posypujemy prażonymi płatkami migdałów (mogą być w zamian orzeszki piniowe, czy orzechy pistacjowe, ewentualnie prażone pestki dyni lub słonecznika).
    W osobnej miseczce przyrządzamy dressing do sałatki: łączymy wymienione powyżej składniki i starannie całość mieszamy.
    Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju lub masła smażymy nasze krewetki z dodatkiem sosu sojowego (ewentualnie możemy dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
    Krewetki smażymy bardzo krótko; jak się tylko zrobią różowe zdejmujemy z palnika. Smażone za długo zrobią się zbyt twarde.
    Gorące krewetki wykładamy do miski z sałatką i całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
    Oczywiście możemy także podawać sałatkę na zimno, choć z gorącymi krewetkami i świeżym pieczywem albo włoskim focaccia smakuje naprawdę wspaniale!

  48. Sałatka krewetkowo-pomarańczowa:
    Składniki:
    MALMA ŚWIDERKI
    2 pomarańcze
    1 awokado
    prażone płatki migdałów
    0,5 kg krewetek (u mnie krewetki grenlandzkie)
    1 łyżka sosu sojowego
    1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    I według uznania:
    może być sałata lodowa, rukola, kapusta pekińska, roszponka, czy cykoria

    Dressing:
    sok z połowy pomarańczy
    sok z jednej limonki lub 1 łyżka octu winnego
    2 łyżeczki miodu jasnego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
    Pomarańcze (1,5 pomarańczy; połówkę zostawiamy, będziemy potrzebować z niej sok do dressingu) i awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jeśli wolicie, możecie podzielić pomarańcze tylko na drobniejsze cząstki).
    Owoce łączymy z mieszanką sałat i ugotowanym wcześniej makaronem, posypujemy prażonymi płatkami migdałów (mogą być w zamian orzeszki piniowe, czy orzechy pistacjowe, ewentualnie prażone pestki dyni lub słonecznika).
    W osobnej miseczce przyrządzamy dressing do sałatki: łączymy wymienione powyżej składniki i starannie całość mieszamy.
    Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju lub masła smażymy nasze krewetki z dodatkiem sosu sojowego (ewentualnie możemy dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
    Krewetki smażymy bardzo krótko; jak się tylko zrobią różowe zdejmujemy z palnika. Smażone za długo zrobią się zbyt twarde.
    Gorące krewetki wykładamy do miski z sałatką i całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
    Oczywiście możemy także podawać sałatkę na zimno, choć z gorącymi krewetkami i świeżym pieczywem albo włoskim focaccia smakuje naprawdę wspaniale!

  49. Sałatka makaronowa z selerem naciowym
    makaron muszelki malma
    4 łodygi selera naciowego
    1 gotowana pierś z kurczaka
    kukurydza
    1 awokado
    1 pęczek szczypiorku
    1 papryka czerwona
    1-2 łyżki jogurtu naturalnego (gęsty)
    1-2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    makaron ugotować al dente, piersi kurczaka ugotować z dodatkiem np. warzywka, pokroić w kostkę, seler, paprykę, awokado pokroić w kawałeczki (nie za drobno kostka lub paseczki), składniki połączyć dodać kukurydzę, przyprawy, majonez , jogurt. Wszystko delikatnie wymieszać posypać natką pietruszki jak ktoś lubi :)

  50. Moja propozycja :
    Sałatka makaronowa z kurczakiem i gruszkami

    Składniki :
    250g makaronu świderki Malma
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 gruszki
    100g orzechów laskowych
    olej
    sól
    pieprz
    sok z połowy cytryny
    3 łyżki musztardy
    130g majonezu
    165g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka cukru
    2-3 łyżeczki curry indyjskiego

    Przygotowanie :

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
    Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
    Po usmażeniu studzimy i kroimy w kostkę.
    Orzechy siekamy.
    Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne
    i kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki łączymy w misce.
    Sos przygotowujemy łącząc majonez z jogurtem,
    musztardą, sokiem z cytryny i curry.
    Na sam koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
    Mieszać/miksować do idealnego połączenia składników.
    Gotowym sosem polać składniki sałatki.
    Wymieszać delikatnie.
    schłodzić w lodówce.
    Smacznego

  51. Sałatka makaronowa z mandarynkami i chilli

    Składniki :

    250g makaronu świderki Malma
    pół papryki czerwonej
    pół papryki zielonej
    4 mandarynki
    garść żurawiny
    1 papryczka chilli
    200g jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    sok z 1/2 cytryny

    Przygotowanie :

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Odcedzamy na sitku.
    Papryki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
    Kroimy w paski.
    Mandarynki obieramy, usuwamy błonkę.
    Dzielimy na piórka które przekrawamy na pół.
    Do makaronu dodajemy papryki, mandarynki i żurawinę.
    Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne i sok z cytryny.
    Mieszamy i zalewamy sałatkę.
    Całość chłodzimy w lodówce.
    Smacznego

  52. Składniki:
    MALMA ŚWIDERKI
    2 pomarańcze
    1 awokado
    prażone płatki migdałów
    0,5 kg krewetek (u mnie krewetki grenlandzkie)
    1 łyżka sosu sojowego
    1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    I według uznania:
    może być sałata lodowa, rukola, kapusta pekińska, roszponka, czy cykoria

    Dressing:
    sok z połowy pomarańczy
    sok z jednej limonki lub 1 łyżka octu winnego
    2 łyżeczki miodu jasnego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
    Pomarańcze (1,5 pomarańczy; połówkę zostawiamy, będziemy potrzebować z niej sok do dressingu) i awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jeśli wolicie, możecie podzielić pomarańcze tylko na drobniejsze cząstki).
    Owoce łączymy z mieszanką sałat i ugotowanym wcześniej makaronem, posypujemy prażonymi płatkami migdałów (mogą być w zamian orzeszki piniowe, czy orzechy pistacjowe, ewentualnie prażone pestki dyni lub słonecznika).
    W osobnej miseczce przyrządzamy dressing do sałatki: łączymy wymienione powyżej składniki i starannie całość mieszamy.
    Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju lub masła smażymy nasze krewetki z dodatkiem sosu sojowego (ewentualnie możemy dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
    Krewetki smażymy bardzo krótko; jak się tylko zrobią różowe zdejmujemy z palnika. Smażone za długo zrobią się zbyt twarde.
    Gorące krewetki wykładamy do miski z sałatką i całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
    Oczywiście możemy także podawać sałatkę na zimno, choć z gorącymi krewetkami i świeżym pieczywem albo włoskim focaccia smakuje naprawdę wspaniale!

  53. Sałatka krewetkowo-pomarańczowa:
    Składniki:
    MALMA ŚWIDERKI
    2 pomarańcze
    1 awokado
    prażone płatki migdałów
    0,5 kg krewetek (u mnie krewetki grenlandzkie)
    1 łyżka sosu sojowego
    1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    I według uznania:
    może być sałata lodowa, rukola, kapusta pekińska, roszponka, czy cykoria

    Dressing:
    sok z połowy pomarańczy
    sok z jednej limonki lub 1 łyżka octu winnego
    2 łyżeczki miodu jasnego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
    Pomarańcze (1,5 pomarańczy; połówkę zostawiamy, będziemy potrzebować z niej sok do dressingu) i awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jeśli wolicie, możecie podzielić pomarańcze tylko na drobniejsze cząstki).
    Owoce łączymy z mieszanką sałat i ugotowanym wcześniej makaronem, posypujemy prażonymi płatkami migdałów (mogą być w zamian orzeszki piniowe, czy orzechy pistacjowe, ewentualnie prażone pestki dyni lub słonecznika).
    W osobnej miseczce przyrządzamy dressing do sałatki: łączymy wymienione powyżej składniki i starannie całość mieszamy.
    Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju lub masła smażymy nasze krewetki z dodatkiem sosu sojowego (ewentualnie możemy dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
    Krewetki smażymy bardzo krótko; jak się tylko zrobią różowe zdejmujemy z palnika. Smażone za długo zrobią się zbyt twarde.
    Gorące krewetki wykładamy do miski z sałatką i całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
    Oczywiście możemy także podawać sałatkę na zimno, choć z gorącymi krewetkami i świeżym pieczywem albo włoskim focaccia smakuje naprawdę wspaniale!

  54. Sałatka makaronowa z selerem naciowym
    makaron muszelki malma
    4 łodygi selera naciowego
    1 gotowana pierś z kurczaka
    kukurydza
    1 awokado
    1 pęczek szczypiorku
    1 papryka czerwona
    1-2 łyżki jogurtu naturalnego (gęsty)
    1-2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    makaron ugotować al dente, piersi kurczaka ugotować z dodatkiem np. warzywka, pokroić w kostkę, seler, paprykę, awokado pokroić w kawałeczki (nie za drobno kostka lub paseczki), składniki połączyć dodać kukurydzę, przyprawy, majonez , jogurt. Wszystko delikatnie wymieszać posypać natką pietruszki jak ktoś lubi :)

  55. Zielona sałatka z makaronem Malma
    300 g makaronu piórek Malma,
    1 szklanka mrożonego groszku,
    1 średnia cukinia,
    6 pieczarek,
    1/2 pęczka szczypiorku,
    kilka liści kapusty pekińskiej,
    350 g piersi z kurczaka.
    sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka, lubczyk,

    Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy przyprawy i obtaczamy w nim piersi z kurczaka, a następnie podsmażamy je na patelni. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 6-9 minut (aż będzie miękki). Cukinie kroimy w cienkie paski, wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy około 1-1,5 minuty. Wyjmujemy i odsączamy.
    Do makaronu dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka, groszek, cukinię, pieczarki oraz pokrojone liście kapusty pekińskiej.Sałatkę mieszamy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

  56. Zielona sałatka z makaronem Malma
    300 g makaronu piórek Malma,
    1 szklanka mrożonego groszku,
    1 średnia cukinia,
    6 pieczarek,
    1/2 pęczka szczypiorku,
    kilka liści kapusty pekińskiej,
    350 g piersi z kurczaka.
    sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka, lubczyk,

    Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy przyprawy i obtaczamy w nim piersi z kurczaka, a następnie podsmażamy je na patelni. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 6-9 minut (aż będzie miękki). Cukinie kroimy w cienkie paski, wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy około 1-1,5 minuty. Wyjmujemy i odsączamy.
    Do makaronu dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka, groszek, cukinię, pieczarki oraz pokrojone liście kapusty pekińskiej.Sałatkę mieszamy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

  57. Natalia Czajkowska

    SAŁATKA DIABLO ITALII ;)

    SKŁADNIKI:
    – 1 opakowanie makaronu MALMA MUSZELKI
    – 2 zielone ogórki
    – 2 ząbki czosnku
    – 100 g szynki
    -koperek
    – 2-3 łyżki majonezu
    – oliwa z oliwek o smaku chilii
    – sól
    – pieprz

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    Ogórki kroimy w kosteczkę, lecz bez nasienia ( wydrążyć nasienie wówczas sałatka nie będzie wodnista). Szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem z ugotowanym ostudzonym makaronem MALMA. Doprawiamy wg. własnego smaku. Czosnek przecisnąć przez praskę, skropić lekko oliwą o smaku chilli ( nie dużo ze względu na ostrość). Sól, pieprz i koperek dodajemy na końcu po dodaniu majonezu. SMACZNEGO ;)

  58. Natalia Czajkowska

    SAŁATKA DIABLO ITALII ;)

    SKŁADNIKI:
    – 1 opakowanie makaronu MALMA MUSZELKI
    – 2 zielone ogórki
    – 2 ząbki czosnku
    – 100 g szynki
    -koperek
    – 2-3 łyżki majonezu
    – oliwa z oliwek o smaku chilii
    – sól
    – pieprz

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    Ogórki kroimy w kosteczkę, lecz bez nasienia ( wydrążyć nasienie wówczas sałatka nie będzie wodnista). Szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem z ugotowanym ostudzonym makaronem MALMA. Doprawiamy wg. własnego smaku. Czosnek przecisnąć przez praskę, skropić lekko oliwą o smaku chilli ( nie dużo ze względu na ostrość). Sól, pieprz i koperek dodajemy na końcu po dodaniu majonezu. SMACZNEGO ;)

  59. WIOSENNA SAŁATKA MAKARONOWA:
    Składniki:
    1 garść makaronu Malma świderki Fussilli
    pół puszki groszku
    pół puszki kukurydzy
    1 duży ogórek wąż
    pęczek rzodkiewki
    pęczek szczypiorku
    2 duże łyżki majonezu
    sół morska
    pieprz mielony
    Wykonanie:
    Makaorn gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy,przelewamy zimna wodą. Przekładamy do salaterki. Wkrajamy w kosteczkę ogórka, rzodkiewkę w półplasterki, drobno posiekany szczypiorek. Dokładamy groszek,kukurydzę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

  60. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami
    składniki:
    300-400 g makaronu świderki
    20 pomidorków koktajlowych
    kilka czarnych oliwek
    1 puszka tuńczyka w kawałkach
    1 łyżka drobno posiekanej natki piertuszki
    do skropienia olej lniany

    Makaron ugotować al’dente, przelać zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Pomigorki koktajlowe przekroić na pół a oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Na makaronie ułożyć wszystkie przygotowane składniki i posypać posiekaną natką pietruszki. Całość skropić lekko olejem lnianym.

  61. WIOSENNA SAŁATKA MAKARONOWA:
    Składniki:
    1 garść makaronu Malma świderki Fussilli
    pół puszki groszku
    pół puszki kukurydzy
    1 duży ogórek wąż
    pęczek rzodkiewki
    pęczek szczypiorku
    2 duże łyżki majonezu
    sół morska
    pieprz mielony
    Wykonanie:
    Makaorn gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy,przelewamy zimna wodą. Przekładamy do salaterki. Wkrajamy w kosteczkę ogórka, rzodkiewkę w półplasterki, drobno posiekany szczypiorek. Dokładamy groszek,kukurydzę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

  62. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami
    składniki:
    300-400 g makaronu świderki
    20 pomidorków koktajlowych
    kilka czarnych oliwek
    1 puszka tuńczyka w kawałkach
    1 łyżka drobno posiekanej natki piertuszki
    do skropienia olej lniany

    Makaron ugotować al’dente, przelać zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Pomigorki koktajlowe przekroić na pół a oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Na makaronie ułożyć wszystkie przygotowane składniki i posypać posiekaną natką pietruszki. Całość skropić lekko olejem lnianym.

  63. MAKARONOWA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM:
    2 wędzone udka
    garś makaronu świderki Malma
    puszka kukurydzy
    5 jajek
    3 lodygi selera naciowego
    pól puszki czerwonej fasoli
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki smietany
    sól,pieprz do smaku
    Udka obieamy koimy wkosteczkę,jajka gotujemy na twardo. Do miseczki wrzucamy mięsko,pokrojone w kostke jajka, dozucamy osacząną kukurydze i fasolę oaz drobno pokrojony seler naciowy, dodajemy majonez smietanę,doprawiamy do smaku.

  64. Sałatka włoska z salami

    Składniki na 4 porcje:
    SAŁATKA:
    2 łyżki bulionu warzywnego
    30 dag makaronu penne Malma
    2 łyżki mrożonego groszku
    20 dag włoskiego salami (np. toskańskie lub mediolańskie)
    15 czarnych oliwek
    15 dag pieczarek
    2 łyżki kaparów
    10 dag twardego sera żółtego
    listki bazylii do dekoracji
    SOS:
    1 ząbek czosnku
    100 ml oliwy
    1 łyżka musztardy
    3 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka koperku
    po łyżce siekanej natki pietruszki i bazylii
    sól, pieprz biały

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem bulionu, na półtwardo(według przepisu podanego na opakowaniu).Odcedzić i przelać zimna wodą, dobrze osączyć i przełożyć do dużej miski.
    2. Groszek rozmrozić. Salami pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół. Kapary osączyć z zalewy. Wszystkie składniki dodać do makaronu i wymieszać. Wstawić do lodówki.
    3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Oliwę utrzeć z musztardą, dodać czosnek, ocet, koperek i posiekane zioła. Przyprawić do smaku sola i pieprzem, wymieszać.
    4. Ser żółty zetrzeć na tarce. Schłodzoną sałatkę wyjąć z lodówki i rozłożyć na talerze. Posypać startym serem. Polać przygotowanym sosem. Ozdobić listkami bazylii.

    SMACZNEGO! :)

  65. Z tuńczykiem na różowo
    15 dag. makaronu spaghetti malma
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 opakowanie pomidorków koktajlowych
    1 papryka czerwona mała
    1 papryka zielona mała
    1 pęczek drobnego szczypiorku
    sól, olej do gotowania
    sos:
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego dęstego
    2 łyżki keczupu pikantny
    sól, pieprz
    1 łyżka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki cukru
    Makaron Malma gotować ok 10 min, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju. Odcedzić pokroić na drobniejsze kawałki.
    Składniki na sos wymieszać. Papryki oczyścić i pokroić w paski, pomidorki umyć i przekroić na połówki. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki dodać odsączonego tuńczyka, wymieszać polać sosem, wymieszać, posypać szczypiorkiem do dekoracji. Smacznego !

  66. Moja propozycja na sałatkę to:

    Sałatka makaronowa z brokułem, kurczakiem i fetą

    – 200 g makaronu (u mnie rurki)
    – pierś z kurczaka
    – przyprawa do kurczaka
    – pomidor pokrojony w kostkę
    – ser feta
    – 450 g brokułu
    – czerwona cebula pokrojona w kostkę
    – 1/2 puszki kukurydzy
    Sos
    – 3/4 dużego jogurtu naturalnego
    – 2 płaskie łyżki majonezu
    – przyprawa do sałatek
    – ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

    Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
    Pierś kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
    Pomidora i cebulę pokroić w kostkę.
    Brokuł podzielić na różyczki i ugotować z niewielką ilością soli.
    Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie.
    Tak przygotowane składniki, ułożyć w następujący sposób w misce:
    – makaron
    – 1/2 sosu
    – kawałki kurczaka
    – czerwona cebula
    – pomidor
    – kukurydza
    – brokuł
    – ser feta (kostki)
    – 1/2 sosu
    Włożyć do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień.

  67. MAKARONOWA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM:
    2 wędzone udka
    garś makaronu świderki Malma
    puszka kukurydzy
    5 jajek
    3 lodygi selera naciowego
    pól puszki czerwonej fasoli
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki smietany
    sól,pieprz do smaku
    Udka obieamy koimy wkosteczkę,jajka gotujemy na twardo. Do miseczki wrzucamy mięsko,pokrojone w kostke jajka, dozucamy osacząną kukurydze i fasolę oaz drobno pokrojony seler naciowy, dodajemy majonez smietanę,doprawiamy do smaku.

  68. Sałatka włoska z salami

    Składniki na 4 porcje:
    SAŁATKA:
    2 łyżki bulionu warzywnego
    30 dag makaronu penne Malma
    2 łyżki mrożonego groszku
    20 dag włoskiego salami (np. toskańskie lub mediolańskie)
    15 czarnych oliwek
    15 dag pieczarek
    2 łyżki kaparów
    10 dag twardego sera żółtego
    listki bazylii do dekoracji
    SOS:
    1 ząbek czosnku
    100 ml oliwy
    1 łyżka musztardy
    3 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka koperku
    po łyżce siekanej natki pietruszki i bazylii
    sól, pieprz biały

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem bulionu, na półtwardo(według przepisu podanego na opakowaniu).Odcedzić i przelać zimna wodą, dobrze osączyć i przełożyć do dużej miski.
    2. Groszek rozmrozić. Salami pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół. Kapary osączyć z zalewy. Wszystkie składniki dodać do makaronu i wymieszać. Wstawić do lodówki.
    3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Oliwę utrzeć z musztardą, dodać czosnek, ocet, koperek i posiekane zioła. Przyprawić do smaku sola i pieprzem, wymieszać.
    4. Ser żółty zetrzeć na tarce. Schłodzoną sałatkę wyjąć z lodówki i rozłożyć na talerze. Posypać startym serem. Polać przygotowanym sosem. Ozdobić listkami bazylii.

    SMACZNEGO! :)

  69. Z tuńczykiem na różowo
    15 dag. makaronu spaghetti malma
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 opakowanie pomidorków koktajlowych
    1 papryka czerwona mała
    1 papryka zielona mała
    1 pęczek drobnego szczypiorku
    sól, olej do gotowania
    sos:
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego dęstego
    2 łyżki keczupu pikantny
    sól, pieprz
    1 łyżka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki cukru
    Makaron Malma gotować ok 10 min, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju. Odcedzić pokroić na drobniejsze kawałki.
    Składniki na sos wymieszać. Papryki oczyścić i pokroić w paski, pomidorki umyć i przekroić na połówki. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki dodać odsączonego tuńczyka, wymieszać polać sosem, wymieszać, posypać szczypiorkiem do dekoracji. Smacznego !

  70. Moja propozycja na sałatkę to:

    Sałatka makaronowa z brokułem, kurczakiem i fetą

    – 200 g makaronu (u mnie rurki)
    – pierś z kurczaka
    – przyprawa do kurczaka
    – pomidor pokrojony w kostkę
    – ser feta
    – 450 g brokułu
    – czerwona cebula pokrojona w kostkę
    – 1/2 puszki kukurydzy
    Sos
    – 3/4 dużego jogurtu naturalnego
    – 2 płaskie łyżki majonezu
    – przyprawa do sałatek
    – ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

    Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
    Pierś kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
    Pomidora i cebulę pokroić w kostkę.
    Brokuł podzielić na różyczki i ugotować z niewielką ilością soli.
    Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie.
    Tak przygotowane składniki, ułożyć w następujący sposób w misce:
    – makaron
    – 1/2 sosu
    – kawałki kurczaka
    – czerwona cebula
    – pomidor
    – kukurydza
    – brokuł
    – ser feta (kostki)
    – 1/2 sosu
    Włożyć do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień.

  71. Sałatka z makaronem
    składniki:
    1 mała główka kapusty pekińskiej
    6-8 plastrów łososia wędzonego
    garść czarnych oliwek
    szczypiorek
    3/4 szklanki makaronu Chifferi Rigati N34 (ilość przed gotowaniem)
    1 czubata łyżka ziaren z granatu
    4-5 jaj (małe, najlepiej przepiórcze) ugotowane na twardo
    kilka małych pomidorków koktajlowych (5-7)
    *sos: kilka łyżek :4-5 majonezu plus 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka wody, 1 większy przetarty ząbek czosnku, pieprz do smaku

    Makaron gotujemy z dodatkiem soli do uzyskania pożądanej miękkości. Oczyszczoną kapustę szatkujemy. Jaja i pomidorki kroimy na ćwiartki. Oliwki kroimy na mniejsze części. Z kawałków łososia formujemy różyczki. Wykładamy kapustę, na nią ugotowany i przestudzony makaron i pozostałe składniki. Całość polewamy delikatnie przygotowanym sosem i dekorujemy ziarenkami z granatu.

    *Przetarty czosnek zalewamy wodą, po kilku minutach mieszamy z majonezem i jogurtem/ śmietaną.

  72. Włoska sałatka makaronowa z zielonymi warzywami.
    400 g makaronu muszelki Malma
    3 młode cukinie
    200 g młodej fasolki
    200 gram zielonego groszku
    150 g sera pecorino (świeżego, nie dojrzewającego)
    1 ząbek czosnku
    1 pęczek drobnego szczypiorku
    sól i pieprz świeżo mielone
    oliwa z oliwek
    Makaron , groszek i fasolkę gotujemy al dente. Cukinie kroimy w drobne słupki
    i dusimy chwilę na oliwie na patelni. Makaron z warzywami mieszamy i dodajemy pokrojony w kosteczkę ser. Następnie dodajemy ugnieciony czosnek, drobno pokrojony szczypiorek i doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.
    Sałatka idealnie smakuje przestudzona, i wspaniale nadaje się jako pożywna przekąska w okresie wiosny/lata.

  73. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i warzywami

    200g makaronu fusilli
    puszka tuńczyka (ok. 170g)
    opakowanie roszponki
    średni brokuł
    2 żółte papryki
    250g pomidorków cherry
    2 łyżki majonezu
    kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (ok. 200g)
    sól, pieprz

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Roszponkę umyć i dokładnie osuszyć. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować al dente w osolonym wrzątku przez ok. 6 minut. Następnie odcedzić, polać zimną wodą w celu zahartowania i ponownie dokładnie odcedzić. Po wystygnięciu przekroić większe kawałki na mniejsze porcje. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Pomidorki przekroić na pół.
    Jogurt wymieszać z majonezem i odsączonym tuńczykiem. Wymieszać wszystkie składniki z sosem, doprawić sałatkę solą i pieprzem.
    Smacznego.

  74. Sałatka z makaronem
    składniki:
    1 mała główka kapusty pekińskiej
    6-8 plastrów łososia wędzonego
    garść czarnych oliwek
    szczypiorek
    3/4 szklanki makaronu Chifferi Rigati N34 (ilość przed gotowaniem)
    1 czubata łyżka ziaren z granatu
    4-5 jaj (małe, najlepiej przepiórcze) ugotowane na twardo
    kilka małych pomidorków koktajlowych (5-7)
    *sos: kilka łyżek :4-5 majonezu plus 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka wody, 1 większy przetarty ząbek czosnku, pieprz do smaku

    Makaron gotujemy z dodatkiem soli do uzyskania pożądanej miękkości. Oczyszczoną kapustę szatkujemy. Jaja i pomidorki kroimy na ćwiartki. Oliwki kroimy na mniejsze części. Z kawałków łososia formujemy różyczki. Wykładamy kapustę, na nią ugotowany i przestudzony makaron i pozostałe składniki. Całość polewamy delikatnie przygotowanym sosem i dekorujemy ziarenkami z granatu.

    *Przetarty czosnek zalewamy wodą, po kilku minutach mieszamy z majonezem i jogurtem/ śmietaną.

  75. Włoska sałatka makaronowa z zielonymi warzywami.
    400 g makaronu muszelki Malma
    3 młode cukinie
    200 g młodej fasolki
    200 gram zielonego groszku
    150 g sera pecorino (świeżego, nie dojrzewającego)
    1 ząbek czosnku
    1 pęczek drobnego szczypiorku
    sól i pieprz świeżo mielone
    oliwa z oliwek
    Makaron , groszek i fasolkę gotujemy al dente. Cukinie kroimy w drobne słupki
    i dusimy chwilę na oliwie na patelni. Makaron z warzywami mieszamy i dodajemy pokrojony w kosteczkę ser. Następnie dodajemy ugnieciony czosnek, drobno pokrojony szczypiorek i doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.
    Sałatka idealnie smakuje przestudzona, i wspaniale nadaje się jako pożywna przekąska w okresie wiosny/lata.

  76. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i warzywami

    200g makaronu fusilli
    puszka tuńczyka (ok. 170g)
    opakowanie roszponki
    średni brokuł
    2 żółte papryki
    250g pomidorków cherry
    2 łyżki majonezu
    kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (ok. 200g)
    sól, pieprz

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Roszponkę umyć i dokładnie osuszyć. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować al dente w osolonym wrzątku przez ok. 6 minut. Następnie odcedzić, polać zimną wodą w celu zahartowania i ponownie dokładnie odcedzić. Po wystygnięciu przekroić większe kawałki na mniejsze porcje. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Pomidorki przekroić na pół.
    Jogurt wymieszać z majonezem i odsączonym tuńczykiem. Wymieszać wszystkie składniki z sosem, doprawić sałatkę solą i pieprzem.
    Smacznego.

  77. Szybka sałatka na obiad, przekąskę lub dla niespodziewanych gości :)

    1 opakowanie makaronu świderki
    I brokuł (w przypadku braku składnika sałatka też jest pyszna)
    2 czerwone papryki
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    3 ząbki czosnku
    oliwa, pieprz, sól

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować z niewielką ilością soli. Paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oliwy posiekany czosnek (należy uważać, żeby nie przypalić bo będzie gorzki). Wymieszać makaron z papryką, brokułem, odsączonym tuńczykiem oraz czosnkiem. Jest to bardzo szybka i pożywna sałatka. Ciepła nadaje się jako danie obiadowe (taką lubię najbardziej), zimna też ma swoich fanów. Smacznego

  78. Makaron ze szpinakiem

    1 opakowanie makaronu tagiatelle
    1 opakowanie szpinaku
    200 ml śmietany
    oliwa
    czosnek, sól, pieprz

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Szpinak podsmażyć na oliwie, doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę (ja lubię dużo czosnku więc daję 4 ząbki), solą i pieprzem. Zabielić śmietaną, całość zagotować i połączyć z makaronem. Klasyka ale pyszna :) Smacznego

  79. Witam serdecznie, w przedświątecznym klimacie.
    Chciałabym przedstawić przepis na pyszną, kolorową sałatkę z użyciem NITEK makaronu MALMA!!!
    PODAJĘ LINK DO MOJEGO FILMIKU nakręconego na cele konkursu SAŁATKA Z MAKARONEM MALMA!!!
    http://youtu.be/IQ-6CfCNvu4

    KOLOROWA SAŁATKA VIOLI Z NITKAMI MAKARONU MALMA
    składniki;
    -NITKI makaronu MALMA (2-3 gniazdka)
    -zielony ogórek (0,5 sztuki)
    -czerwona papryka (0,5 sztuki)
    -szynka konserwowa (5-6 plastrów)
    -konserwowa kukurydza (0,5 puszki)
    -majonez (5-6 łyżek)
    -sól i pieprz (szczypta)
    Przygotowanie sałatki
    Makaron NITKI MALMA gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
    Czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w drobną kosteczkę
    Obrany zielony ogórek oraz szynkę konserwową kroimy w kostkę.
    Kukurydzę z puszku osączamy z zalewy.
    Wszystkie składniki delikatnie przekładamy do szklanej miseczki, dodajemy majonez, oraz przyprawy sól oraz pieprz do smaku, mieszamy bardzo delikatnie, a zarazem bardzo dokładnie.
    Przed podaniem sałatkę z makaronem MALMA najlepiej schłodzić (15-30 minut)

    Kolorowa sałatka idealnie nadaje się na WIELKANOCNY STÓŁ.
    Życzę wszystkim SZCZĘŚLIWYCH, ZDROWYCH, RADOSNYCH ORAZ PYSZNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH W TOWARZYSTWIE NIEZASTĄPIONEGO MAKARONY MALMA!!!

  80. Szybka sałatka na obiad, przekąskę lub dla niespodziewanych gości :)

    1 opakowanie makaronu świderki
    I brokuł (w przypadku braku składnika sałatka też jest pyszna)
    2 czerwone papryki
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    3 ząbki czosnku
    oliwa, pieprz, sól

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować z niewielką ilością soli. Paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oliwy posiekany czosnek (należy uważać, żeby nie przypalić bo będzie gorzki). Wymieszać makaron z papryką, brokułem, odsączonym tuńczykiem oraz czosnkiem. Jest to bardzo szybka i pożywna sałatka. Ciepła nadaje się jako danie obiadowe (taką lubię najbardziej), zimna też ma swoich fanów. Smacznego

  81. Makaron ze szpinakiem

    1 opakowanie makaronu tagiatelle
    1 opakowanie szpinaku
    200 ml śmietany
    oliwa
    czosnek, sól, pieprz

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Szpinak podsmażyć na oliwie, doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę (ja lubię dużo czosnku więc daję 4 ząbki), solą i pieprzem. Zabielić śmietaną, całość zagotować i połączyć z makaronem. Klasyka ale pyszna :) Smacznego

  82. Witam serdecznie, w przedświątecznym klimacie.
    Chciałabym przedstawić przepis na pyszną, kolorową sałatkę z użyciem NITEK makaronu MALMA!!!
    PODAJĘ LINK DO MOJEGO FILMIKU nakręconego na cele konkursu SAŁATKA Z MAKARONEM MALMA!!!
    http://youtu.be/IQ-6CfCNvu4

    KOLOROWA SAŁATKA VIOLI Z NITKAMI MAKARONU MALMA
    składniki;
    -NITKI makaronu MALMA (2-3 gniazdka)
    -zielony ogórek (0,5 sztuki)
    -czerwona papryka (0,5 sztuki)
    -szynka konserwowa (5-6 plastrów)
    -konserwowa kukurydza (0,5 puszki)
    -majonez (5-6 łyżek)
    -sól i pieprz (szczypta)
    Przygotowanie sałatki
    Makaron NITKI MALMA gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
    Czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w drobną kosteczkę
    Obrany zielony ogórek oraz szynkę konserwową kroimy w kostkę.
    Kukurydzę z puszku osączamy z zalewy.
    Wszystkie składniki delikatnie przekładamy do szklanej miseczki, dodajemy majonez, oraz przyprawy sól oraz pieprz do smaku, mieszamy bardzo delikatnie, a zarazem bardzo dokładnie.
    Przed podaniem sałatkę z makaronem MALMA najlepiej schłodzić (15-30 minut)

    Kolorowa sałatka idealnie nadaje się na WIELKANOCNY STÓŁ.
    Życzę wszystkim SZCZĘŚLIWYCH, ZDROWYCH, RADOSNYCH ORAZ PYSZNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH W TOWARZYSTWIE NIEZASTĄPIONEGO MAKARONY MALMA!!!

  83. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie, a zwycięzców proszę o przesłanie swoich danych adresowych :)

  84. najsmaczniejsze.pl

    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie, a zwycięzców proszę o przesłanie swoich danych adresowych :)

  85. gratuluje, szkoda ze sie nie udalo:(

  86. gratuluje, szkoda ze sie nie udalo:(

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*