Przepis na popękane ciasteczka z Matcha upiekłam specjalnie z okazji irlandzkiego dnia, jakim jest Saint Patrick’s Day, czyli Dniem Świętego Patrtyka. Ciasteczka są delikatne i aromatyczne, świetnie pasują do popołudniowej kawy. Popękane ciasteczka przygotowałam po lekkiej modyfikacji przepisu na ciastka czekoladowe. Smacznego!
Popękane ciasteczka z Matcha
Składniki (30-34 sztuk):
- 190 g mąki pszennej
- 150 g białej czekolady
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka zielonej herbaty Matcha
- 2 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść razem z masłem w kuchence mikrofalowej, następnie ostudź. Białka ubij na sztywną pianę razem z solą, następnie, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy i pojedynczo żółtka. Następnie dodawaj na przemian rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą herbatą Matcha.
Masę szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc, albo do zamrażalnika na około 2 godziny (masa musi być zimna, ale plastyczna).
Piekarnik rozgrzej do 180-190°C, a blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Z zimnego ciasta formuj kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego, obtaczaj je cukrze pudrze, następnie układaj na wcześniej przygotowanej blasze zachowując odstępy.
Ciasteczka piecz przez około 12-14 minut. Powinny podwoić swoją objętość tworząc popękaną skorupkę.
Przygotowaną masę można przechowywać przez kilka dni w lodówce i zamrażalniku, co akurat bardzo mi się podoba.