Przepis na babeczki Tiramisu, to słodka odmiana znanego wszystkim włoskiego deseru Tiramisu. Babeczki mają same zalety, są szybkie w przygotowaniu, pięknie wyglądają, a ich smak to piękna bajka :) Smacznego!
Babeczki Tiramisu
Składniki (około 18 babeczek):
- 200 g masła
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru złoty
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
Krem:
- 500 g sera Mascarpone
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżki Amaretto
Oraz:
- 4 łyżki mocnej kawy do nasączenia babeczek
- kakao w proszku do oprószenia babeczek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami.
Babeczki: Miękkie masło utrzyj na puszystą, gładką masę razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj drobno posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do wcześniej przygotowanych papilotek.
Babeczki piecz przez około 15 minut, aż ciasto będzie upieczone (test suchego patyczka). Upieczone babeczki pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Upieczone i przestudzone babeczki nasącz zimną kawą.
Krem: Serek mascarpone dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaj likier amaretto i ponownie wymieszaj. Przygotowanym kremem udekoruj ostudzone babeczki. Przed podaniem oprósz kakao.
Jadłabym:)))
Jadłabym:)))
Cudne :)
Cudne :)