Chowder z łososia jest smaczną, gęstą zupą z dużą ilością kolorowych warzyw. Polecam ją na chłodne i ponure dni, jestem pewna, że będzie Wam smakować :) Chowder z łososia, to jedna z odmian tej zupy, można zabielić ją mlekiem, śmietaną, albo tak jak ja to zrobiłam mąką i serkiem. Do zupy zamiast łososia, można dodać inną rybę albo owoce morza i podsmażony boczek. Smacznego!
Chowder z łososia
Składniki:
- 250 g łososia wędzonego
- 3 szklanki bulionu z kurczaka lub rosół
- 100 g serka topionego
- 4 łyżki masła
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 duża papryka (czerwona, żółta albo pomarańczowa)
- 3 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 50-100 g kukurydzy
- 1/4 szklanki mąki
- szczypiorek drobno posiekany
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulkę i podsmażaj przez kilka minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa (paprykę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) – podsmażaj przez kilka minut. Dodaj kukurydzę, podsmażaj przez kolejną minutę.
Wszystko posyp mąką i dokładnie wymieszaj, wlej bulion i dobrze wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut, aż zupa zacznie gęstnieć, następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i pozostaw na około 15 minut.
Do zupy dodaj serek topiony, rozdrobnionego łososia i szczypiorek, dokładnie wymieszaj. Gdy ser się rozpuści, dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepysznie wygląda! Uwielbiam kremowe zupy, miałam okazję próbować z chowder z kukurydzą więc teraz pewnie czas na łososia! Pozdrawiam :)
Jestem pewna,że posmakowałaby mi taka zupa.Robiłam kiedyś podobną z dorsza:)
Przepysznie wygląda! Uwielbiam kremowe zupy, miałam okazję próbować z chowder z kukurydzą więc teraz pewnie czas na łososia! Pozdrawiam :)
Jestem pewna,że posmakowałaby mi taka zupa.Robiłam kiedyś podobną z dorsza:)