Zawsze wolałam takie klopsiki na kwaśno od zwykłych kotletów mielonych i smażonych na tłuszczu. Do tego świeże ziemniaki, które można ugotować oddzielnie, albo razem z marchewką i pietruszką, do tego duża ilość sosu, a właściwie zupy – obiad idealny :) Teraz moje dzieci zajadają się tymi klopsikami. Smacznego!
Klopsiki na kwaśno
Składniki:
Klopsy:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe, ale może być wieprzowe, czy wołowo-wieprzowe)
- średnia cebula
- 1 jajko
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- majeranek
Zupa/Sos:
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 120 ml kwaśniej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- ocet winny (do smaku)
- natka pietruszki do posypania
- łyżeczka cukru (niekoniecznie)
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Sos: Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w talarki, następnie wrzuć do garnka z przygotowanym bulionem. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj.
Klopsiki: W czasie, gdy warzywa się gotują przygotuj klopsiki. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, przyprawami, majerankiem i bułką tartą. Z masy formuj małe i równe kotleciki (trochę większe od orzecha włoskiego). Następnie klopsiki umieść w garnku z gotującymi się warzywami. Gotuj przez około 10 minut.
W kubku rozmieszaj śmietanę razem z mąką i trzema łyżkami gorącego bulionu. Dokładnie wymieszaj, aby nie było klusek, po czym wlewaj powoli do garnka z warzywami i klopsikami (pamiętaj, aby sos cały czas mieszać).
Na końcu dodaj odrobinę octu winnego, posiekana pietruszkę (ilość według uznania) oraz pieprz i ewentualnie sól do smaku.
Klopsiki na kwaśno podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Moja wersja to klopsiki w zupie pomidorowej z makaronem.@
Moja wersja to klopsiki w zupie pomidorowej z makaronem.@