Dziś polecam przepis na ciasto z morelami oraz płatkami migdałowymi. Widok słonecznego ciasta stojącego na stole przypomina o cieplutkie, wakacyjne dni :) Polecam od święta i na weekendowe wypady rodzinne. Smacznego!
Ciasto z morelami
Składniki:
- 220 g mąki
- 110 g cukru
- 150 g margaryny
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- morele
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Jajka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj miękkie masło, wymieszaj, a następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Morele umyj, osusz, następnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Ułóż je na cieście lekko dociskając i posyp płatkami migdałowymi.
Blaszkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut.
Wspaniałe zdjęcia musi być pyszne to ciasto :)
Pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe zdjęcia musi być pyszne to ciasto :)
Pozdrawiam serdecznie
Wygląda pysznie :)
Wygląda pysznie :)
Klaudia, masz rację, ciasto było pyszne – polecam wypróbować :)
Karolina, dziękuję :)
Klaudia, masz rację, ciasto było pyszne – polecam wypróbować :)
Karolina, dziękuję :)
Fajne, proste i szybkie ciasto. W sam raz na leniwe popołudnie.
Fajne, proste i szybkie ciasto. W sam raz na leniwe popołudnie.