Łosoś z grilla to świetny pomysł na nietypowy wiosenny obiad a zarazem zdrowy, a najlepiej podawać go z lekką wiosenną sałatka.
Składniki:
– 500g świeżego łososia (filety)
– sól
Marynata:
– po 1 garści listków kolendry i natki pietruszki
– po 1 szczypcie: soli, granulowanego czosnku, suszonego oregano, świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka chili
– 3 łyżki oleju (np. „3 ziarna”)
Przygotowanie:
Łososia opłukać, oczyścić z większych ości. Jeżeli płaty są zbyt szeroki pokroić je na mniej więcej dwu-trzy centymetrowe i lekko posolić. Wszystkie składniki marynaty rozdrobnić w blenderze, rozsmarować na filetach łososia z obu stron. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki (najlepiej przygotować dzień wcześniej – chłodziłam trzy godziny). Łososia wyjąć z lodówki i układać na rozgrzanej patelni grillowej. Piec kilka minut z obu stron.
Łososia można także upiec na grillu. W tym przypadku należy pozostawić skórę łososia a marynatą posmarować tylko mięso.
A tak łosoś wyglądał przed usmażeniem.
Pychotka :) Fantastyczny łoś :)
Pychotka :) Fantastyczny łoś :)
zgadzam się, łosoś to pyszny pomysł na obiad
piękne zdjęcia :)
zgadzam się, łosoś to pyszny pomysł na obiad
piękne zdjęcia :)
3 ziarna czego? Ziela angielskiego?
Małgorzato, to taka oliwa „3 ziarna” – już poprawiłam w spisie
3 ziarna czego? Ziela angielskiego?
Małgorzato, to taka oliwa „3 ziarna” – już poprawiłam w spisie