Dziś będzie deser – Czekoladowy Fondant, który główny składnik daje wiele radości, czyli wszystkim znana czekolada. Ze mną jest tak, że muszę na nią mieć wielką ochotę, w innym przypadku może leżeć koło mnie i jej nie zjem :) Z takim deserem jest wręcz odwrotnie, zjadam jeszcze ciepły i chcę więcej.
Polecam ten przepis na czekoladowy fondat z trzech powodów. Pierwszy to taki, że można przygotować go w większej ilości i trzymać w lodówce nawet przez kilka dni przed upieczeniem, albo wyjmować z lodówki po 2-4 kubeczki i mieć codziennie świeży deser. Drugi to taki, że jest bardzo łatwy w wykonaniu. Trzeci powód chyba każdy zna – ten deser jest pyszny. Smacznego!
Czekoladowy Fondant
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 165 g drobnego cukru
- 70 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
Nadzienie:
- 100 g czekolady deserowej albo mlecznej
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności oddziel żółtka od białek. Następnie gorzką czekoladę pokrusz i razem z margaryną rozpuścić na parze (albo w kuchence mikrofalowej), w tym czasie żółtka ubij z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie, do masy wlej rozpuszczoną (przestudzoną) płynną czekoladę. ?Wszystko razem delikatnie wymieszaj, dodaj mąkę i ponownie wszystko razem połącz. Na koniec dodaj białka ubite na gęstą puszystą pianę i delikatnie wymieszaj.
Masę czekoladową przełóż do foremek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 12-15 minut.
Jako nadzienie polecam dodać pokruszoną czekoladę deserową. Do foremki wlej odrobinę czekolady, posyp pokruszoną czekoladą i przykryj warstwą masy czekoladowej. Wtedy po upieczeniu deseru, nadzienie będzie płynne.
Źródło: Przepis pochodzi z warsztatów bakingowych z T. Dekerem
Super, bardzo efektowny i na pewno bardzo smaczny deser.
dosłownie kocham wersję czekoladową! bardzo mi się podoba pomysł na upieczenie go w małych filiżankach