Wiosna w pełni, więc i na moim talerzu zdrowo i kolorowo. Zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy wrzucać po kolei warzywa, które polecam kroić w trakcie gotowania, a na koniec przyprawić i od razu podawać. Dziś polecam zupę z dodatkiem curry i śmietanki, ale jeśli preferujecie bardziej delikatne potrawy, to składniki te zastąpcie serkiem topionym. Smacznego!
Składniki:
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 1 brokuł
- 6 ziemniaków
- 2 duże marchewki
- mały kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- ? czerwonej papryki
- garść mrożonego groszku
- 2 łyżeczki curry
- 200 ml śmietanki 30 % (można zastąpić inną śmietaną, jogurtem albo serkiem topionym)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Podgrzać bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera (wystarczy malutki kawałek). Gotować przez kilka minut. Następnie brokuł umyj i podziel na różyczki, wrzuć do garnka i gotuj z pozostałymi warzywami prze kolejnych kilka minut. W tym czasie umyj i pokrój na cienkie paseczki albo kawałki paprykę. Gdy gotujące warzywa będą na wpół miękkie, dodaj pokrojoną paprykę razem z mrożonym groszkiem. Gotuj przez kolejnych kilka minut, aż składniki będą miękkie (ale nierozgotowane).
Pod sam koniec gotowania zupy, przypraw ją curry, solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną. Wymieszaj i odstaw z ognia. Najlepiej podawaj od razu po przygotowaniu.
Wygląda apetycznie :)
Wygląda apetycznie :)