Zimny sos z dodatkiem marynowanych grzybów i ogórków idealnie pasuje do mięs z grilla, ale i nie tylko. Sos tatarski to również doskonały dodatek do wędlin, ryb i jajek. Po zjedzeniu jednej łyżeczki sosu, sięga się po następną – polecam ten przepis.
Składniki:
- 2 ogórki konserwowe
- kilka grzybów marynowanych np. prawdziwków albo pieczarek
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (albo śmietana 18%)
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta przypraw do żurku i barszczu białego Kamis
- do smaku: sól, pieprz, cukier
Do sosu tatarskiego możesz dodać drobno pokrojone jajko, posiekaną cebulę albo szczypiorek, tarty chrzan, żółty ser, kapary albo oliwki oraz wiele innych składników.
Przygotowanie:
Ogórki i grzyby odsącz z zalewy, a następnie drobno posiekaj – przełóż do miseczki. W oddzielnej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i musztardę. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobina cukru i odrobiną przypraw do żurku i barszczu białego Kamis. Pokrojone ogórki i grzyby dokładnie wymieszaj dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem, sos należy schłodzić w lodówce.
Sos tatarski możesz podawać między innymi do ugotowanych jajek, wędlin, pieczonych i smażonych ryb, mięsa grillowego i pieczonego.
mmmm…. ależ gęsty. Musze koniecznie wypróbować domowa wersję tego sosu.
robię zwykle co roku, ale w tym zabrakło go na moim stole.
mmmm…. ależ gęsty. Musze koniecznie wypróbować domowa wersję tego sosu.
robię zwykle co roku, ale w tym zabrakło go na moim stole.
Uwielbiam ten sos. Cudowne zdjęcia :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Uwielbiam ten sos. Cudowne zdjęcia :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Zrobiłam na sobotnią imprezę, wyszło pyszne, wszyscy zajadali ze smakiem, polecam i pozdrawiam
Zrobiłam na sobotnią imprezę, wyszło pyszne, wszyscy zajadali ze smakiem, polecam i pozdrawiam