Zastanawiałam się, co przygotować na świąteczny obiad. Wiedziałam, że będzie to pieczeń, ale długo szukałam inspiracji na jej przygotowanie. To trochę przewrotna propozycja na przepis, ponieważ grzybki mun można często spotkać w daniach wegetariańskich i z takimi są najczęściej kojarzone. Powiem szczerze, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona kompozycją smakową, jaką udało mi się stworzyć. Polecam wszystkim smakoszom lubiącym soczyste, dobrze przyprawione mięso. Chociaż przygotowanie wymaga trochę czasu i pogodzenia się z niedogodnościami zapachowymi w czasie pieczenia, zdecydowanie jest to idealne danie główne na świąteczny wielkanocny stół. Smak na pewno wynagrodzi cierpliwych :)
Składniki:
- 1,5 kg świeżego mięsa (u mnie szynka, polecam też pierś indyka i schab)
- 60 g mrożonego groszku i marchewki
- 50 g namoczonych grzybów mun
- 100 g żółtego sera w plastrach
- 2-3 ząbki czosnku
- olej do nasmarowania mięsa
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, czerwona ostra papryka, rozmaryn
Przygotowanie:
Grzyby mun opłucz, a następnie mocz w gorącej wodzie przez około 15-20 minut.
Mięso opłucz i dokładnie osusz, następnie rozkrój na płat o grubości 2 cm (uważając, aby nie przeciąć mięsa). Płat mięsa oprósz przyprawami (można natrzeć zmiażdżonym jednym ząbkiem czosnku), ułóż plastry sera, połóż odsączone grzyby mun oraz posyp groszkiem i miniaturowymi marchewkami, a następnie zwinąć w roladę.
Mięso zwiąż ciasno nicią (albo sznurkiem), nasmaruj olejem, natrzyj dwoma drobno posiekanymi ząbkami czosnku, oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką i rozmarynem. Przełóż do brytfanki, przykryj.
Pieczeń piecz w piekarniku rozgrzanym do 190-200°C i piecz przez około 1,5 do 2 godzin (piekłam 2h).
Polecacie spróbować ten przepis z karkówką? Niestety ma trochę tłuszczu. Rzadko robię pieczeń, a mam akurat trochę karkówki i pozostałe składniki i zastanawiam się czy nie spróbować tego przepisu z karkówka.
Karolino, karkówka jest dość tłustym mięsem. Do tego typu dań polecam bardziej chude mięso, takie jak szynka czy schab.
Polecacie spróbować ten przepis z karkówką? Niestety ma trochę tłuszczu. Rzadko robię pieczeń, a mam akurat trochę karkówki i pozostałe składniki i zastanawiam się czy nie spróbować tego przepisu z karkówka.
Wygląda apetycznie :-)
Ja tam lubię zapach pieczonego mięsa:) jedynie w ciązy nie mogłam go znieść:) … taka rolada wygląda pięknie i niezwykle smakowicie:) pozdrawiam
Dziękuję, będę myśleć co zrobić z tą karkówką, a jak kupię schab albo szynkę to koniecznie spróbuję tego przepisu, podoba mi się.
Karolino, karkówka jest dość tłustym mięsem. Do tego typu dań polecam bardziej chude mięso, takie jak szynka czy schab.
TanieGotowanie, dziękuję i polecam :)
Jolu, ja też lubię, ale w tej pieczeni chyba przedobrzyłam z czosnkiem :) po upieczeniu już go nie czuć :)
Karolino, karkówkę lubię bez modyfikacji, a z przepisu skorzystaj, bo warto :)
Wygląda apetycznie :-)
Ja tam lubię zapach pieczonego mięsa:) jedynie w ciązy nie mogłam go znieść:) … taka rolada wygląda pięknie i niezwykle smakowicie:) pozdrawiam
Dziękuję, będę myśleć co zrobić z tą karkówką, a jak kupię schab albo szynkę to koniecznie spróbuję tego przepisu, podoba mi się.
TanieGotowanie, dziękuję i polecam :)
Jolu, ja też lubię, ale w tej pieczeni chyba przedobrzyłam z czosnkiem :) po upieczeniu już go nie czuć :)
Karolino, karkówkę lubię bez modyfikacji, a z przepisu skorzystaj, bo warto :)