Bruschetta z pomidorami i bazylią to moja nowa propozycja na kanapkę z pomidorem. To taka kanapka grillowana z pokrojonymi pomidorkami przyprawioną dużą ilością bazylii. Przekąska z pomidorami podana na ciepłych grzanka spodoba się każdemu. Takie kanapki można zjeść o każdej porze dnia. Polecam na drugie śniadanie, a także, jako przekąskę na podwieczorek. Smacznego.
Składniki
- 4-8 kromek pieczywa (bagietka jasna albo ciemna duża bułka)
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- mały pęczek świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku (podzielony na pół)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie:
Pomidory umyj i pokrój w kosteczkę, dodaj połowę ząbka czosnku (drobno posiekany albo zmiażdżony), oliwę z oliwek, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Bazylie posiekaj, dodaj do pomidorów i wymieszaj.
Pieczywo pokrój na kromki, następnie podpiecz na patelni albo włóż do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grill i opiecz z obu stron. Jeszcze ciepłe grzanki potrzyj druga połową czosnku.
Następnie połóż przygotowane wcześniej pomidory.
Grzanki z pomidorem podawaj od razu po przygotowaniu (jeszcze ciepłe).
Cudowne, zdrowe i kolorowe śniadanie:)
a gdzie mozzarella ?
Jolu, dziękuję :)
Agnieszko, a musi być? Jadłam u znajomych bez mozzarelli, ale jak polecasz, to następnym razem będzie z mozzarellą :)
Ja bez mozzarelli również jadłam i jest pyszna :)
Cudowne, zdrowe i kolorowe śniadanie:)
a gdzie mozzarella ?
Jolu, dziękuję :)
Agnieszko, a musi być? Jadłam u znajomych bez mozzarelli, ale jak polecasz, to następnym razem będzie z mozzarellą :)
Ja bez mozzarelli również jadłam i jest pyszna :)
Uwielbiam! Twoja wygląda pysznie :))
Uwielbiam! Twoja wygląda pysznie :))