Któregoś razu te pyszne ciasto przygotowała moja ciocia. Postanowiłam zdobyć przepis i je upiec. Co prawda zbierałam się do tego bardzo długo, ale w końcu się udało. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
– 4 jajka
– 125 g cukru
– 125 g mąki
– 1/2 łyżki proszku do pieczenia
Kokos:
– 4 białka
– 200 g cukru
– 200 g kokosu
Krem:
– 1 puszka ananasa
– 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy)
– 250 g masła
– 1 żółtko (niekoniecznie)
– 1,5 łyżki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Z podanych składników na biszkopt wyrobić ciasto. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Z białek i cukru ubić pianę, dodać kokos. Ubitą pianę piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.
Do rondelka odlać sok z ananasa i do reszty soku dodać wody żeby było 400 ml w całości i z tego soku ugotować budyń (bez cukru). Ananas pokroić na drobną kostkę. Masło ubić, dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Do masy dodać przestudzony budyń a potem ananas. Wymieszać.
Na biszkopt wyłożyć krem, na krem kokos. Kokos polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
– 1 tabliczka czekolady
– 2 łyżki masła
– 4-6 łyżki wody
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę (może być mleczna), dodać masło i wodę, ucierać do rozpuszczenia masła i czekolady (w razie potrzeby dolać wodę).
Przed podaniem dobrze jest schłodzić ciasto, w cieple masa ananasowa może troszkę się rozpływać.