Dzisiejszy dzień był pełen atrakcji, jednak w miedzy czasie zdążyłam przygotować deser z okazji Dnia Kobiet. Ptysie z dodatkiem truskawek i czekolady to miłe zakończenie dnia, możecie podać ten przysmak do wina czy szampana, tylko czy znajdziecie o tej porze truskawki? ;)
Składniki (na ok. 30 sztuk małych ptysiów):
– 100 ml wody
– 40 g masła
– 80 g mąki pszennej
– szczypta soli
– 2 jajka
Oraz:
– truskawki
– mleczna czekolada
– ubita śmietanka 36%
Przygotowanie:
W garnuszku umieść masło i wodę, a następnie doprowadź do wrzenia, dodaj mąkę i szybko zamieszaj, aż składniki się połączą. Chwilę gotuj na małym ogniu. Masę ostudź. Do zimnej masy dodaj kolejno jajka i dokładnie zmiksuj. Gładką masę przełóż do szprycy i wyciśnij małe kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ptysie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Gdy ptysie się zarumienią, przestudź je.
Truskawki opłucz i osusz, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na patyczki od szaszłyków nabijaj na przemian ptysie i truskawki. Podaj z ubitą śmietanką.
wyglądają rewelacyjnie:) jeszcze z truskawkami.. pycha!:)
Śliczne wyglądają! :)
wyglądają rewelacyjnie:) jeszcze z truskawkami.. pycha!:)
Śliczne wyglądają! :)
Wspaniałe. Nigdy nie robiłam ptysi, ale gdy będzie sezon na truskawki, to wypróbuję Twój pomysł. Bardzo oryginalne. Super.
Wspaniałe. Nigdy nie robiłam ptysi, ale gdy będzie sezon na truskawki, to wypróbuję Twój pomysł. Bardzo oryginalne. Super.
ale cudowności …. najpiękiejsze szaszłyki, jakie widziałam w życiu:) pozdrawiam
ale cudowności …. najpiękiejsze szaszłyki, jakie widziałam w życiu:) pozdrawiam