Do zrobienia rogalików zmobilizował mnie widok Rogalików krucho-drożdżowych wykonanych przez gosiaa99. Rogaliki robiłam pierwszy raz, wyszły naprawdę pyszne, lekkie i mięciutkie. Gdybym kilka rogalików nie zostawiła w kuchni, z M. wszystkie byśmy zjedli jeszcze letnie.
W oryginalnym przepisie wkładką w rogalikach była masa makowa, ja ją zastąpiłam migdałową. Pycha.
Składniki:
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 190 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- cukier waniliowy (8 g)
- 1 1/3 łyżeczki drożdży
Masa:
- 200 g mielonych migdałów
- 80 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 5 kropli aromatu migdałowego
- 5 łyżek wody
Glazura:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę i dodać masło, dokładnie wymieszać aż powstanie kruszonka. Mleko podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić cukier, cukier waniliowy i drożdże, wlać do mąki i dodać jajko. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Postawić w ciepłym miejscu na około półtorej godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Wycinać duże koła (przykładając duży talerz). Każde koło podzielić na 8 trójkątów, na każdym nakładać po łyżeczce masy. Zwijać rogaliki, zaginając rogi do środka.
Masa: Do miseczki wsypać mielone migdały, dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie masę.
Glazura: Żółtko dokładnie wymieszać z mlekiem.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarować wierzch rogalików rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Piec przez około 20 minut (skórka musi się zarumienić) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Z podanych składników, o ile dobrze naliczyłam, wyszło 38 małych rogalików. Dla dwóch osób tak akurat, jeśli podejmujemy gości – zdecydowanie za mało. ;)
O matko i córko! :) Twój farsz musi być obłędnie pyszny! :) Zjadłabym kilka chętnie:)) Cieszę się że wam smakowały :)Ciekawa jestem ile ci wyszło ?:)
O matko i córko! :) Twój farsz musi być obłędnie pyszny! :) Zjadłabym kilka chętnie:)) Cieszę się że wam smakowały :)Ciekawa jestem ile ci wyszło ?:)
oj wypróbuję:)…ostatnio kupiłam mielone migdały:)
oj wypróbuję:)…ostatnio kupiłam mielone migdały:)
czy można użyć drożdży w proszku ?
czy można użyć drożdży w proszku ?
Domi, w tym przepisie użyłam drożdży instant
Domi, w tym przepisie użyłam drożdży instant