Na wigilijny stół, polecam pyszne pierogi z soczewicą, pieczarkami i cebulą. Są łatwe w przygotowaniu i smakują każdemu. Pierogi można zrobić w standardowej wielkości, albo mini pierożki i podać razem z barszczykiem. Polecam… od dziś są to moje ulubione pierogi. Smacznego!
- tradycyjne ciasto na pierogi
- 100 g soczewicy
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka
- sos sojowy do smaku
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę zalej wrzącą, osolona wodą i zagotuj. Następnie, ugotowaną soczewicę odsącz z wody i przestudź. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Cebulę usmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone pieczarki, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, chwilę podsmaż i przestudź. Ugotowaną soczewicę zmiel razem z usmażoną cebula i pieczarkami. Dodać bułkę tartą, jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj masę.
Przygotuj ciasto na pierogi – polecam przepis na tradycyjne ciasto na pierogi. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij krążki, na których układaj po jednej łyżeczce farszu, złóż na pół i zagnieć pierożki.
Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie – gotowałam około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch
Muszą być pycha :) Chyba przetestuję i przyrządzę dla rodzinki :)
Muszą być pycha :) Chyba przetestuję i przyrządzę dla rodzinki :)
JustInka, dziękuję i polecam :)
JustInka, dziękuję i polecam :)