Nie miałam w planach żeberek. Ale jak ich nie kupić, jak widać, że są świeże, a kości to tylko dodatek do mięsa, a nie na odwrót. Żeberka wyszły delikatne i aromatyczne, lekko słodkie. Najlepiej podawać je na ciepło, ale ja lubię je również na zimno.
Składniki:
– 1 kg żeberek
– sól morska
Marynata:
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka oleju
– sól morska
– zestaw ziół i przypraw Kamis (rozmaryn, oregano, tymianek, czosnek i papryka słodka)
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: Wymieszaj ze sobą miód, olej, paprykę, pół porcji czosnku, rozmarynu, tymianku i oregano – wymieszaj. Dopraw solą morską i jeśli trzeba – pozostałymi ziołami.
Żeberka opłucz i osusz, podziel na kawałki, następnie włóż je do rękawa foliowego, dodaj marynatę, zamknij rękaw. Następnie dokładnie wymieszaj żeberka z marynatą.
Żeberka obtoczone w marynacie odstaw na minimum dwie godziny do lodówki. Następnie żeberka umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60-80 minut.
Pysznie wyglądają :) Konkretny obiadek :)
Pysznie wyglądają :) Konkretny obiadek :)
Gotuj z Cukiereczkiem, tak, był pyszny :D
Gotuj z Cukiereczkiem, tak, był pyszny :D