Tak się zastanawiam, czy można tęsknić za śniegiem, bo u mnie od wczoraj goszczą słodkie śnieżne kulki i wcale mi to nie przeszkadza.
Trufle są pyszne, słodkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy może je przygotować. Do trufli można powkładać orzech albo migdał, będą jeszcze ciekawsze w smaku. Tak przygotowane trufle można ładnie zapakować i wręczyć na prezent.
Składniki (około 20 kulek):
– 150 g białej czekolady
– 80 g migdałów (albo pół na pół orzechów i migdałów)
– 100 g + 50 g wiórków kokosowych
– 50 g masy marcepanowej (można ominąć)
– kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na parze albo w kuchence mikrofalowej). Dodaj zmielone wiórki kokosowe, orzechy z migdałami, masę marcepanową i kilka kropel aromatu migdałowego (niekoniecznie). Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (uwaga, czekolada jest gorąca) i formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych (całych albo zmielonych)
Kulki możesz dodatkowo ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą i umieścić je w małych papilotkach.
Jakie one równiutkie. Smakowicie wyglądają :)
Pozdrawiam!
Wyglądają uroczo :)
Jakie one równiutkie. Smakowicie wyglądają :)
Pozdrawiam!
Wyglądają uroczo :)
Niedawno robiłam praliny kokosowe, chyba zbliżające się święta sprawiają, że chce się bawić takimi “śnieżnymi” kulkami. Twoje są niesamowite, a zdjęcia prześliczne! gratuluję bloga! :)
Dziękuję Agato :) Masz rację, czym bliżej świąt, tym więcej mam zabawy. Ale jak tu nie eksperymentować, jak w domu są dwa smyki, które tylko czekają na takie miłe małe co nieco :D
Niedawno robiłam praliny kokosowe, chyba zbliżające się święta sprawiają, że chce się bawić takimi “śnieżnymi” kulkami. Twoje są niesamowite, a zdjęcia prześliczne! gratuluję bloga! :)
Dziękuję Agato :) Masz rację, czym bliżej świąt, tym więcej mam zabawy. Ale jak tu nie eksperymentować, jak w domu są dwa smyki, które tylko czekają na takie miłe małe co nieco :D