Jakiś czas temu zrobiłam pesto bazyliowe, wyszło świetne, intensywnie zielone. Postanowiłam wykorzystać je do chleba. Ciasto rozwałkowałam, posmarowałam pesto i zwinęłam w rulon. Następnie ciasto pokroiłam i ciasno poukładałam w szklanym naczyniu. Po chwili chleb pięknie pachniał.
Taki chleb (a może bułki?) to świetny pomysł na śniadanie czy kolację. Chleb wygląda pięknie i dość nietypowo. Pasuje na każdy stół, zwłaszcza świąteczny. Pesto bazyliowe można zastąpić np. pesto z pomidorów czy papryki.
- 220 g mąki
- 300 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4-5 łyżek pesto
Przygotowanie:
Do miski wsyp część mąki, cukier i sól. W mące zrób dołek, wsyp suche drożdże i wlej ciepłą wodę. Lekko zamieszaj. Następnie wyrób ciasto na gładkie jednolite ciasto dodając stopniowo pozostałą mąkę.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrób i rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 mm grubości. Ciasto posmaruj bazyliowym pesto i zwiń w rulon. Powstały rulon pokrój na kawałki o grubości 3 cm.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, następnie ułóż w nim pionowo kawałki ciasta, tak aby były blisko siebie.
Chlebek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz, aż ciasto się zarumieni (to zależy od piekarnika – piekłam około 30 minut).
jakie piękne zdjęcia!
wspaniałe smakołyki :]
pozdrawiam!
ładnie wyszło!
Piękny, pachnący chleb!:)
Karmel-itka, Ralpheek, Majano, dziękuję za miłe słowa :)
Pozdrawiam
oj musze upiec,dzieki za fajny pomysl i przepis,pozdrawiam
jakie piękne zdjęcia!
wspaniałe smakołyki :]
pozdrawiam!
ładnie wyszło!
Piękny, pachnący chleb!:)
Karmel-itka, Ralpheek, Majano, dziękuję za miłe słowa :)
Pozdrawiam
oj musze upiec,dzieki za fajny pomysl i przepis,pozdrawiam
Piękne zdjecia pysznego chleba:)
pozdrawiam
Piękne zdjecia pysznego chleba:)
pozdrawiam
Czy zamiast suchych drożdży mogę dodać świeże? Jeśli tak to ile ich?
Niestety u mnie przed świętami w żadnym sklepie nie ma :(((
pozdrawiam
Czy zamiast suchych drożdży mogę dodać świeże? Jeśli tak to ile ich?
Niestety u mnie przed świętami w żadnym sklepie nie ma :(((
pozdrawiam
Karolla, tak możesz, a 7 g drożdży instant = 25 g świeżych drożdży
Karolla, tak możesz, a 7 g drożdży instant = 25 g świeżych drożdży
Buleczki wyszly przepyszne ale,musialam dodac jeszcze sporo maki bo po wyrosnieciu bylo bardzo zadkie ale mam nadzieje ze smakowalo moim goscia :P Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat :D
Buleczki wyszly przepyszne ale,musialam dodac jeszcze sporo maki bo po wyrosnieciu bylo bardzo zadkie ale mam nadzieje ze smakowalo moim goscia :P Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat :D