Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z ananasem

I oto jest – przepis na ciasto marchewkowe z ananasem, które jest delikatne i aromatyczne – tak, tak – ciasto z warzyw też można przygotować. Jednym z warzyw, które najczęściej wykorzystuje w ciastach, to właśnie marchewka.
Przepis na ciasto dostałam od Karoliny, ona dostała od swojej koleżanki Magdy, a ona? Tego nie wiem, ale spodobało mi się te “wędrujące” ciasto. Naniosłam kilka swoich poprawek i oto pięknie pachnie w mojej kuchni. Dziękuję za przepis, czekam na więcej pomysłów. Smacznego!

Ciasto marchewkowe z ananasem

Składniki (forma 25 x 25 cm):
Ciasto:

  • 170 g mąki (1 szklanka)
  • 100 g drobnego cukru (1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 70 ml oleju rzepakowego (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 120 g marchewki (1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki)
  • ok. 120 g ananasa z puszki (1/2 szklanki posiekanych i odsączonych ananasów)

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 krople olejku cytrynowego

Ciasto z marchewka i ananasem

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka zmiksować. Nie przerywając miksowania dodać olej, po kilku minutach dodać cukier a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Masę zmiksować do połączenia składników.

Ciasto marchewkowe przepis

Dodać marchewkę startą na średnich oczkach oraz odsączony i pokrojony ananas (dałam 3 plasterki ananasa). Delikatnie wymieszać masę.

Marchewka i ananas

Formę o wymiarach 20×20 cm (albo o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać.

Masa marchewkowa

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie.
Krem: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i olejkiem cytrynowym (albo pomarańczowym). Gęstą masą posmarować wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce.

Ciasto z marchewką

18 komentarzy

  1. ananas w takim cieście, brzmi smacznie!:)

  2. Wygląda przepysznie i tak też pewnie było :)

  3. ananas w takim cieście, brzmi smacznie!:)

  4. Magda, masz rację – ciasto jest pyszne :)
    Kamciss, ciasto jeszcze jest :D

  5. Śliczne zdjęcia i pyszne, wspaniałe ciasto :)
    Pozdrowienia.

  6. Wygląda przepysznie i tak też pewnie było :)

  7. najsmaczniejsze.pl

    Magda, masz rację – ciasto jest pyszne :)
    Kamciss, ciasto jeszcze jest :D

  8. Śliczne zdjęcia i pyszne, wspaniałe ciasto :)
    Pozdrowienia.

  9. Magda, koleżanka Karoli

    Hej, to ode mnie Karola dostała ten przepis (a znalazłam go gdzieś w sieci) – ciasto rzeczywiście jest super i zawsze wychodzi :) Podobają mi się Twoje zdjęcia – a ananasowa łyżeczka jest obłędna!

  10. Magda, koleżanka Karoli

    Hej, to ode mnie Karola dostała ten przepis (a znalazłam go gdzieś w sieci) – ciasto rzeczywiście jest super i zawsze wychodzi :) Podobają mi się Twoje zdjęcia – a ananasowa łyżeczka jest obłędna!

  11. Majano, dziękuję i pozdrawiam :D

  12. najsmaczniejsze.pl

    Majano, dziękuję i pozdrawiam :D

  13. Witam.
    Zrobiłam dzis to ciasto.Własnie stygnie.. żałuję ,że jest tak niskie ,ale to wina dużej blaszki,miałam świadomośc,że nie stosując się do rad autorki co do wielkości blaszki ciasto wyjdzie niskie.Nie przeszkadza to jednak podac je w kształcie kwadratów!
    Ciasto piekłam z mysla o dziecku,i chciałam aby było lekkie a nie cięzkie. Hm.. może nastepnym razem zrobie z podwójnej porcji,lub w tortownicy,wtedy będe mogła je przełozyc kremem!
    Ja zamiast zwykłego cukru uzyłam brazowego,i zamias ananasa pół szk.brzoskwiń z puszki :)) przepyszne,delikatne i warte zrobienia szczególnie dla dziecka :).Polecam zrobic odrazu z wiekszej porcji! :)

  14. Witam.
    Zrobiłam dzis to ciasto.Własnie stygnie.. żałuję ,że jest tak niskie ,ale to wina dużej blaszki,miałam świadomośc,że nie stosując się do rad autorki co do wielkości blaszki ciasto wyjdzie niskie.Nie przeszkadza to jednak podac je w kształcie kwadratów!
    Ciasto piekłam z mysla o dziecku,i chciałam aby było lekkie a nie cięzkie. Hm.. może nastepnym razem zrobie z podwójnej porcji,lub w tortownicy,wtedy będe mogła je przełozyc kremem!
    Ja zamiast zwykłego cukru uzyłam brazowego,i zamias ananasa pół szk.brzoskwiń z puszki :)) przepyszne,delikatne i warte zrobienia szczególnie dla dziecka :).Polecam zrobic odrazu z wiekszej porcji! :)

  15. Ciasto jest pyszne. Lekkie, pulchne i wilgotne. Bardzo proste w wykonaniu, co jest dodatkowym plusem. Ja dodałam trzy jajka i brzoskwinie zamiast ananasa. Dzięki za przepis! Pozdrawiam

  16. Mam tylko jedno pytanie. Ciasto wychodzi dosyć małe. Czy mogę podwoić porcję czy powinnam raczej użyć jakiegoś inteligentnego przelicznika składników? :)

  17. Ciasto jest pyszne. Lekkie, pulchne i wilgotne. Bardzo proste w wykonaniu, co jest dodatkowym plusem. Ja dodałam trzy jajka i brzoskwinie zamiast ananasa. Dzięki za przepis! Pozdrawiam

  18. Mam tylko jedno pytanie. Ciasto wychodzi dosyć małe. Czy mogę podwoić porcję czy powinnam raczej użyć jakiegoś inteligentnego przelicznika składników? :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*