No i udało się. Wymyślone przez córkę ciasto bananowe z malinami i borówkami (zamiast truskawek) wyszło przepyszne. Nie zaproszę Was na kawałeczek, bo ciasta już nie ma, ale zachęcam do skorzystania z przepisu.
Ciasto bananowe wyszło bardzo syte i aromatyczne, polecam je na podwieczorek, bo to coś w stylu słodkiego chlebka. Smacznego!
- 260 g mąki
- 200 g cukru
- 4 łyżki miękkiego masła (około 50 g)
- 2 duże jajka
- 2 duże rozgniecione banany (albo 3 małe)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ? łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g malin
- 75 g borówek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blaszkę o wymiarach około 20×10 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
Miękkie masło zmiksować z cukrem, Cały czas miksując dodać jedno jajko, po chwili następne. Dodać rozgniecionego banana i dokładnie wymieszać.
Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Na końcu dodać maliny i borówki (zostawić po jednej łyżce owoców) i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej foremki, posypać pozostałymi malinami i borówkami.
Piec przez około 60 minut (albo do suchego patyczka).
Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić na około 15 minut w blaszce, następnie wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
mam wieeelka ochotę na kawałek tego ciasta!
mam wieeelka ochotę na kawałek tego ciasta!
Wygląda świetnie, bardzo smakowicie. Wypróbuję któregoś dnia.
Wygląda świetnie, bardzo smakowicie. Wypróbuję któregoś dnia.
Wilgotne ,owocowe ciasta są bardzo pyszne :)
Wilgotne ,owocowe ciasta są bardzo pyszne :)
Kiedy dodać śmietanę?
Kiedy dodać śmietanę?
Karolina, wkradł się błąd do przepisu, w tym cieście nie ma śmietany. Dziękuję za czujność :)
Karolina, wkradł się błąd do przepisu, w tym cieście nie ma śmietany. Dziękuję za czujność :)