Na weekendowe śniadania polecam przygotować bardzo prosty chleb pszenny, który jest łagodny w smaku, ma przyjemny zapach, no i pięknie wygląda. Do chleba dodałam czarny sezam, przez co chleb smakuje pysznie.
Chleb upiekłam wieczorem, następnie zawinęłam w czystą ściereczkę. Rano był idealny do krojenia. Polecam.
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 200 ml ciepłej wody
- 5 g drożdży instant
- 15 g miękkiego masła
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę dodać sól, drożdże, czarny sezam (można zrezygnować) i cukier. Wymieszać. Następnie dodać miękkie masło, wlać ciepłe mleko z wodę.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć czystą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwójnego wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 50°C).
Gdy ciasto wyrośnie, uderzyć je pięścią (ciasto opadnie).
Ciasto ponownie lekko wyrobić. Uformować bochen chleba i położyć na blaszce posypanej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 40 minut, bochenek powinien podwoić swoją objętość).
Chleb wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230°C i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez kolejne 25 minut.
Dobrze upieczony chleb ma brązową skórkę, a po uderzeniu od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk.
świetnie wyszedł :)
świetnie wyszedł :)
Coś mi się wydaję że jutro go popełnię :) Piękny!
Pięknie się prezentuje Twój chlebek. Dawno nie piekłam pieczywka,chętnie bym zjadła taki domowy chlebuś.
Pozdrawiam serdecznie,
piękny bochenek!
Dziękuję za miłe słowa :) częstujcie się :)
Coś mi się wydaję że jutro go popełnię :) Piękny!
Pięknie się prezentuje Twój chlebek. Dawno nie piekłam pieczywka,chętnie bym zjadła taki domowy chlebuś.
Pozdrawiam serdecznie,
piękny bochenek!
Dziękuję za miłe słowa :) częstujcie się :)