Lubię ciasta z jabłkami, a dzięki takim wypiekom jak te… lubię jeszcze bardziej. Ciasto jabłkowe jest bardzo proste w przygotowaniu, jest pyszne, słodziutkie. Jedyną jego wadą jest to, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Cała blaszka zniknęła wciągu jednego dnia – aż żałowałam, że nie zrobiłam więcej tego ciasta, bo składników miałam wystarczająco dużo. Polecam, zwłaszcza, że pomału zaczyna się sezon na jabłka.
Ciasto jabłkowe
Składniki (tortownica o ? 24 cm):
- 250 g mąki
- 150 g drobnego cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 80 g jogurtu naturalnego
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 średnie jabłka
Do posypania:
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- cynamon
Przygotowanie:
Masło utrzeć razem z cukrem, następnie zmniejszyć obroty miksera i wrzucać po jednym jajku. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia – wymieszać. Na końcu dodać jogurt i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne. Delikatnie ponacinać jabłka i ułożyć je na cieście. Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym i oprószyć cynamonym (najlepiej świeżo tartym).
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut
najlepsze ciasto na swiecie!<3
Pychotka – narobiłaś mi smaku tym ciastem :)
najlepsze ciasto na swiecie!<3
Ciasto było pyszne zjadłam chyba ze trzy kawałki dlatego tez cała blaszka zniknęła w ciągu jednego dnia:) ale nie mogłam się powstrzymać mój mąż też:) już się nie mogę doczekać aż sama je zrobię:)
Pychotka – narobiłaś mi smaku tym ciastem :)
Magda, dokładnie tak jak mówisz :)
Pan Deserek, częstuj się ;)
Magda G., ja nie liczyłam ;) a jabłka kupiłaś? muszę koniecznie podpytać jak one się nazywały :)
Ciasto było pyszne zjadłam chyba ze trzy kawałki dlatego tez cała blaszka zniknęła w ciągu jednego dnia:) ale nie mogłam się powstrzymać mój mąż też:) już się nie mogę doczekać aż sama je zrobię:)
Magda, dokładnie tak jak mówisz :)
Pan Deserek, częstuj się ;)
Magda G., ja nie liczyłam ;) a jabłka kupiłaś? muszę koniecznie podpytać jak one się nazywały :)
No właśnie zapomniałm kupić jabłek więc jak już bedziesz wiedziała jaka to jest odmiana to daj koniecznie znac
No właśnie zapomniałm kupić jabłek więc jak już bedziesz wiedziała jaka to jest odmiana to daj koniecznie znac
super wygląda, chetnie zrobiłabym je z gruszkami.
super wygląda, chetnie zrobiłabym je z gruszkami.
A cukier drobny to jest zwykly cukier?
A cukier drobny to jest zwykly cukier?
Dominiko, tak, to jest zwykły biały cukier. Ja miałam miałki, ale można dodać gruboziarnisty, albo trzcinowy :)
Dominiko, tak, to jest zwykły biały cukier. Ja miałam miałki, ale można dodać gruboziarnisty, albo trzcinowy :)
Ja wczoraj tez robiłam ( znowu:) ) ze zwykłym cukrem z Biedrony i wyszło pysznie mniam mniam :))
Ja wczoraj tez robiłam ( znowu:) ) ze zwykłym cukrem z Biedrony i wyszło pysznie mniam mniam :))
mniam mniam
mniam mniam
Pingback: Ciasto z jabłkami | SPRINGTIME iwona knihnicka