Beza z orzechami i mandarynką

Beza cynamonowa z orzechami

Beza cynamonowa z orzechami to dobry pomysł na przywitanie pierwszego dnia zimy :) Przepis na bezę warto zapamiętać, bo jest to idealna słodkość na świąteczny i noworoczny stół. Beza pięknie pachnie cynamonem i mandarynkami, a orzechy dodają jej charakteru. Polecam i smacznego!

Beza cynamonowa z orzechami

Beza cynamonowa z orzechami

Składniki:

Beza:

  • 4 białka z jajek o rozmiarze L (ok. 150 ml białek)
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Krem cynamonowy z mascarpone:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g mascarpone, schłodzonego
  • ok. 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja:

  • 1 szklanka orzechów pecan
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki whisky

Oraz:

  • mandarynki

Beza cynamonowa z orzechami pekan

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 140°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie narysuj na nim okrąg o średnicy 18-22 cm.

Beza: Do misy przelej chłodne białka, następnie ubij je stopniowo dodając cukier (po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując). Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca, dodaj do niej ocet i cynamon ? zmiksuj tylko do połączenia składników (około 1 minutę).
Pianę wyłóż na wcześniej przygotowaną formę, delikatnie rozsmaruj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Bezę piecz przez 40 minut w 140°C, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 40 minut. Następnie wyłącz temperaturę, a bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Dekoracja: Orzechy wysyp na suchą patelnię, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz whisky. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut do momentu, aż cukier się rozpuści, a orzechy staną się karmelizowane. Następnie przesyp je na papier do pieczenia i pozostaw, aż ostygną.

Krem mascarpone: W misce ubij zimną śmietankę, następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder oraz cynamon, delikatnie wymieszaj. Krem delikatnie przełóż na upieczoną i ostudzoną bezę i wyrównaj.

Następnie posyp uprażonymi i przestudzonymi orzechami karmelizowanymi. Udekoruj obranymi i pokrojonymi w plasterki mandarynkami. Bezę możesz podawać od razu po przygotowaniu albo wstawić do lodówki na kilka godzin.

Beza z orzechami i mandarynką

3 komentarze

  1. Wygląda nieziemsko! Kocham bezy. :)
    https://jaglusia.wordpress….

  2. Dziękuję :)

  3. Dziękuję :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*