Beza cynamonowa z orzechami to dobry pomysł na przywitanie pierwszego dnia zimy :) Przepis na bezę warto zapamiętać, bo jest to idealna słodkość na świąteczny i noworoczny stół. Beza pięknie pachnie cynamonem i mandarynkami, a orzechy dodają jej charakteru. Polecam i smacznego!
Beza cynamonowa z orzechami
Składniki:
Beza:
- 4 białka z jajek o rozmiarze L (ok. 150 ml białek)
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Krem cynamonowy z mascarpone:
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g mascarpone, schłodzonego
- ok. 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dekoracja:
- 1 szklanka orzechów pecan
- 4 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki whisky
Oraz:
- mandarynki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 140°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie narysuj na nim okrąg o średnicy 18-22 cm.
Beza: Do misy przelej chłodne białka, następnie ubij je stopniowo dodając cukier (po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując). Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca, dodaj do niej ocet i cynamon ? zmiksuj tylko do połączenia składników (około 1 minutę).
Pianę wyłóż na wcześniej przygotowaną formę, delikatnie rozsmaruj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Bezę piecz przez 40 minut w 140°C, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 40 minut. Następnie wyłącz temperaturę, a bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Dekoracja: Orzechy wysyp na suchą patelnię, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz whisky. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut do momentu, aż cukier się rozpuści, a orzechy staną się karmelizowane. Następnie przesyp je na papier do pieczenia i pozostaw, aż ostygną.
Krem mascarpone: W misce ubij zimną śmietankę, następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder oraz cynamon, delikatnie wymieszaj. Krem delikatnie przełóż na upieczoną i ostudzoną bezę i wyrównaj.
Następnie posyp uprażonymi i przestudzonymi orzechami karmelizowanymi. Udekoruj obranymi i pokrojonymi w plasterki mandarynkami. Bezę możesz podawać od razu po przygotowaniu albo wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wygląda nieziemsko! Kocham bezy. :)
https://jaglusia.wordpress….
Dziękuję :)
Dziękuję :)