Uniwersalny przepis – takie lubię najbardziej. Szybka w przygotowaniu sałatka śledziowa z czerwoną fasolą. Smak delikatnych ziemniaków i fasolki z lekko słonym śledziem i ogórkami konserwowymi to idealna kompozycja. Taką ekspresową sałatkę możecie przygotować na co dzień i od święta ;) Smacznego!
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych matiasów
- 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
- 2 średnie ziemniaki
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 jabłko
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- majonez (jogurt) – ilość według uznania
- do smaku pieprz i sól
Składniki:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odlej z wody, ostudź, następnie pokrój w kostkę. Śledzie, jeśli są mocno solone mocz je przez kilka godzin w wodzie albo mleku. Następnie opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Fasolę odsącz z zalewy. Ogórki odsącz i pokrój w plasterki albo kostkę. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, sparz wrzątkiem i odsącz. Wszystkie pokrojone składniki oraz fasolę przełóż do miski, dodaj musztardę oraz majonez (ewentualnie jogurt), delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.