Przygotowania do świąt rozpoczęte. W tym roku pierwsza na liście była masa makowa z bakaliami. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze – wiadomo, co się w niej znajduje. Oczywiście bakalie możecie dodawać według swojego gustu. Wiem, że niektórzy nie lubią skórki pomarańczowej, albo rodzynek – w zamian polecam suszoną żurawinę. Taka masa makowa będzie idealna do makowców, serników z makiem, pierogów, kutii czy łazanek. Smacznego!
Masa makowa z bakaliami
Składniki:
- 200 g niebieskiego maku (może być mielony)
- 50 g siekanych migdałów
- 20 g rodzynek
- 50 g siekanych orzechów włoskich
- 50 g siekanych orzechów laskowych
- 20 kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ok. 1/2 szklanki miodu
- 50 g masła
- kilka kropelek aromatu rumowego
Przygotowanie:
Mak wypłucz i odsącz. Zalej gorącą wodą (albo mlekiem), tak, aby płyn był 1-2 cm ponad poziom maku. Całość gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie mak dokładnie odsącz pozostawiając na gęstym sicie, albo gazie przez około 15 minut. Następnie mak zmiel dwa, a nawet trzy razy w maszynce, używając gęstego sitka.
W garnku podgrzej masło razem z miodem, dodaj posiekane orzechy oraz rodzynki. Do garnka przełóż zmielony mak, dodaj skórkę pomarańczową oraz kilka kropel aromatu rumowego. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Uwaga!
- Jeśli używasz maku mielonego, omiń płukanie – mak jest za drobny. Do gotowania polecam dodać troszkę mniej wody, niż do maku zwykłego.
- Gdy masa okaże się zbyt luźna, zagęść ją kaszą manną albo bułką tartą.
- Do masy możesz dodać odrobinę esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią.
Przygotowując masę makowa wzorowałam się na przepisie Kasi z Wypieki z pasją.
smakowicie! ja niebawem tez się zabieram za masę :)
smakowicie! ja niebawem tez się zabieram za masę :)