Kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami

Co na obiad albo drugie śniadanie do pracy? Kasza gryczana z pieczarkami sprawdzi się idealnie. Delikatna, aromatyczna i bez mięsa – od razu polecam zwiększyć proporcje :) Smacznego!

Kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami

Składniki (ok. 4 osób):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 500 g białych pieczarek (oczyszczone i pokrojone w plasterki)
  • 1 duży lub 2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany
  • 50 g żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (albo masła)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • zielona natka pietruszki

Kasza z pieczarkami

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie opłucz, odsącz na sicie. Przesyp do garnka, zalej bulionem warzywnym. Gotuj na średnim ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekana cebulę i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smaż przez chwilę. Przypraw do smaku i duś o miękkości. Dodaj kaszę, śmietanę oraz starty żółty ser, chwilę podgrzewaj, aż do rozpuszczenia sera. Jeśli jest taka potrzeba, całość dopraw do smaku. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i delikatnie wymieszaj.

Kasza z grzybami

4 komentarze

  1. Uwielbiam to danie, ale jedynym minusem jest to, że po cebuli.. Żołądek różnie reaguje i nie zawsze jest to w pracy komfortowe ;)

  2. Uwielbiam to danie, ale jedynym minusem jest to, że po cebuli.. Żołądek różnie reaguje i nie zawsze jest to w pracy komfortowe ;)

  3. Jaka smietana?

  4. Dałam 18%, ale łagodniejsza 12 też będzie dobra – kwestia upodobań :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*