Co na obiad albo drugie śniadanie do pracy? Kasza gryczana z pieczarkami sprawdzi się idealnie. Delikatna, aromatyczna i bez mięsa – od razu polecam zwiększyć proporcje :) Smacznego!
Kasza gryczana z pieczarkami
Składniki (ok. 4 osób):
- 200 g kaszy gryczanej
- 500 g białych pieczarek (oczyszczone i pokrojone w plasterki)
- 1 duży lub 2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
- 50 g żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek (albo masła)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- zielona natka pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie opłucz, odsącz na sicie. Przesyp do garnka, zalej bulionem warzywnym. Gotuj na średnim ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekana cebulę i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smaż przez chwilę. Przypraw do smaku i duś o miękkości. Dodaj kaszę, śmietanę oraz starty żółty ser, chwilę podgrzewaj, aż do rozpuszczenia sera. Jeśli jest taka potrzeba, całość dopraw do smaku. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i delikatnie wymieszaj.
Uwielbiam to danie, ale jedynym minusem jest to, że po cebuli.. Żołądek różnie reaguje i nie zawsze jest to w pracy komfortowe ;)
Uwielbiam to danie, ale jedynym minusem jest to, że po cebuli.. Żołądek różnie reaguje i nie zawsze jest to w pracy komfortowe ;)
Jaka smietana?
Dałam 18%, ale łagodniejsza 12 też będzie dobra – kwestia upodobań :)