Naleśniki z malinowym musem na śniadanie – to bardzo dobry pomysł. A jeśli przygotujecie więcej naleśników, to w poniedziałek możecie zabrać je do pracy i zjeść ze smakiem na drugie śniadanie :) Polecam i smacznego!
Naleśniki z malinowym musem
Składniki (na 6-8 naleśników):
Ciasto na naleśniki:
- 300 g mąki pszennej
- ok. 500 ml mleka 3,2%
- 3 średnie jajka
- szczypta soli
Nadzienie i dekoracja:
- 200 g twarożku półtłustego (albo kremowego czy wiejskiego)
- 3-4 łyżki śmietany
- ew. cukier do smaku
- borówki, maliny
- domowy mus malinowy do polania
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki: W misce zmiksuj jajka z mlekiem oraz z mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Ciasto powinno mieć gładką, jednolitą masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Masę odstaw na około 30 minut, następnie rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Jeżeli ciasto jest zbyt płynne, dodaj odrobinę mąki (jeżeli byt gęste ? dodaj więcej mleka).
Nadzienie: Twarożek rozkrusz, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, dodaj cukier do smaku i ponownie wymieszaj. Jeżeli używasz serka wiejskiego albo naturalnego, nie dodawaj śmietany. Przygotowanym nadzieniem posmaruj połowę każdego naleśnika, następnie posyp borówkami, naleśnika złóż na pół, następnie znowu na pół formując trójkąty. Naleśniki ułóż na talerzach, posyp borówkami i malinami. Podawaj z sosem malinowym.
Hej. Promujemy blogi kulinarne. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu? Pozdrawiamy serdecznie i gorąco zachęcamy do rejestracji.
Hej. Promujemy blogi kulinarne. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu? Pozdrawiamy serdecznie i gorąco zachęcamy do rejestracji.