Tak mnie jakoś naszło na eksperymenty, z których wyszła pizza z jajkiem i szpinakiem. Co się okazało, to był bardzo dobry pomysł, z którego z pewnością jeszcze nie raz skorzystam. Jestem pewna, że najbardziej ucieszą się moje dzieciaki, które pochłaniały pizzę kawałek po kawałku. Smacznego!
Pizza z jajkiem i szpinakiem
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 180 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant (25 g świeżych drożdży)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów
- 1 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
Farsz:
- 100-150 g tartego sera mozzarella
- 100 g świeżego szpinaku
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 4-6 jajek bażanta
Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodaj sól, cukier, drożdże i oliwę. Zalej ciepłą wodą i szybko wyrób jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie lub więcej mniejszych części, z każdego kawałka uformuj placki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Sos pomidorowy: Pomidory z sosem przelej na patelnię, podgrzej razem z miażdżonym czosnkiem. Podsmażaj, aż nadmiar soku odparuje. Jeśli pomidory się nie rozgotowały, całość zmiksuj. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i bazylią.
Szpinak opłucz, osusz i przełóż na patelnię, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i podsmażaj krótko, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Placki pizzy posmaruj sosem pomidorowym, posyp sera, ułóż szpinak i kawałki szynki. Pizzę wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. W połowi pieczenia wbij na pizzę jajka. Piecz aż pizza ładnie się zarumieni. Przed podaniem posyp listkami świeżej bazylii. Podawaj na ciepło.