Muffiny z masem orzechowym

Muffiny z masłem orzechowym

Dziś mam dla Was słodkie zadanie :) Upiec muffiny z masłem orzechowym, które są lekko słodkie i pięknie pachną słonymi orzeszkami ziemnymi. Następnie spakujcie je do koszyka i wybierzcie się z dziećmi na piknik, podczas którego, wymyślicie przepis na pyszne lekkie danie konkursowe, o którym piszę poniżej :) Dodam jeszcze, że babeczki są idealne na letnią przekąskę, oraz smaczny dodatek do popołudniowej kawy. Smacznego!

Muffiny z masem orzechowym

Ale zanim przejdę do przepisu, to tak nietypowo, w środku tygodnia i z zaskoczenia, zapraszam Was do udziału w konkursie – obiecuję, że będzie łatwy ;)

Nagrodami w konkursie są dwa duże zestawy produktów marki Sante (zdjęcie poniżej).

Co trzeba zrobić, aby wygrać jeden z zestawów? Zadanie jest bardzo proste :)

Aby wziąć udział w konkursie, należy przygotować propozycję lekkiej potrawy z użyciem co najmniej dwóch produktów marki Sante (zdjęcia są mile widziane, ale nie jest to warunek konkursu).
Swój autorski przepis prześlij na adres konkurs@najsmaczniejsze.pl. W temacie wiadomości wpisz ?Konkurs Sante?.

Każdy uczestnik może przesłać dowolną liczbę przepisów, jednak jedna osoba może otrzymać tylko jedną nagrodę.

Konkurs trwa od 23 lipca do 03 sierpnia 2015 roku do godziny 23:59:59.

Ogłoszenie rozstrzygnięcia konkursu nastąpi w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu.

Miło mi będzie, jeżeli polubicie też mój fanpage ? jednak nie jest to warunek udziału w konkursie.

Zapraszam i życzę powodzenia!

Konkurs Sante

A teraz zapraszam po inspirację :) Mam nadzieję, że przepis na muffiny z masłem orzechowym pomoże Wam stworzyć własne, pyszne lekkie danie czy deser.

Muffiny z masłem orzechowym

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mleka
  • 2 małe jajka
  • 80 g masła orzechowego Sante
  • 40 g solonych orzechów ziemnych (rozdrobnionych)
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Muffiny z orzechami

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C, foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Do miski wbij jajka, następnie zmiksuj je kolejno dodając cukier, mleko, masło orzechowe i olej. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz rozdrobnione solone orzeszki ziemne (można ominąć). Następnie, do suchych składników przelej jajeczną masę, krótko wymieszaj (tylko do połączenia składników).
Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej formy wlewając ciasto do 2/3 wysokości. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone babeczki ostudź i oprósz cukrem pudrem.

Babeczki orzechowe

31 komentarzy

  1. Przepis na placki gryczane z orzechami i lnem mielonym
    Składniki:

    – 120g mąki gryczanej

    – 30g orzechów (ja dałam laskowych SANTE)

    – 1,5 szklanki mleka

    – łyżka miodu

    – łyżka lnu mielonego SANTE

    – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    *opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cynamonu (ja pominęłam)
    2 łyżeczki ksylitolu SANTE

    Jeżeli
    mamy całe orzechy to mielimy je blenderem lub w malakserze na małe
    kawałeczki, a najlepiej na proszek. Wszystkie składniki mieszamy
    dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni z obu
    stron z jak najmniejszą ilością oliwy z oliwek, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek. Świetnie smakują bez dodatków, aczkolwiek można podawać je z jogurtem i np. cynamonem.

  2. Przepis na placki gryczane z orzechami i lnem mielonym
    Składniki:

    – 120g mąki gryczanej

    – 30g orzechów (ja dałam laskowych SANTE)

    – 1,5 szklanki mleka

    – łyżka miodu

    – łyżka lnu mielonego SANTE

    – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    *opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cynamonu (ja pominęłam)
    2 łyżeczki ksylitolu SANTE

    Jeżeli
    mamy całe orzechy to mielimy je blenderem lub w malakserze na małe
    kawałeczki, a najlepiej na proszek. Wszystkie składniki mieszamy
    dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni z obu
    stron z jak najmniejszą ilością oliwy z oliwek, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek. Świetnie smakują bez dodatków, aczkolwiek można podawać je z jogurtem i np. cynamonem.

  3. Przepis na placki z jabłkiem bez mąki
    Składniki:

    – 3 łyżki płatków owsianych SANTE

    – 2 jajka

    – 2 łyżki jogurtu naturalnego

    – pół jabłka

    – pół łyżki ksylitolu SANTE

    – szczypta soli morskiej SANTE

    Jajka
    oddzielamy na białka i żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą
    soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam ze skórką, aczkolwiek
    można obrać) trzemy na tarce o dużych oczkach i odsączamy od soku.
    Wkładamy je do drugiej miseczki wraz z resztą składników i miksujemy. Po
    ubiciu białek, delikatnie łączymy je z masą z drugiej miseczki, aż
    będzie jednolita. Smażymy na patelni lekko spryskaną oliwą z oliwek (lub
    bez), pamiętając o zasadzie 1 łyżka=1 placuszek :)

  4. Przepis na placki z jabłkiem bez mąki
    Składniki:

    – 3 łyżki płatków owsianych SANTE

    – 2 jajka

    – 2 łyżki jogurtu naturalnego

    – pół jabłka

    – pół łyżki ksylitolu SANTE

    – szczypta soli morskiej SANTE

    Jajka
    oddzielamy na białka i żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą
    soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam ze skórką, aczkolwiek
    można obrać) trzemy na tarce o dużych oczkach i odsączamy od soku.
    Wkładamy je do drugiej miseczki wraz z resztą składników i miksujemy. Po
    ubiciu białek, delikatnie łączymy je z masą z drugiej miseczki, aż
    będzie jednolita. Smażymy na patelni lekko spryskaną oliwą z oliwek (lub
    bez), pamiętając o zasadzie 1 łyżka=1 placuszek :)

  5. Przepis na placki bez mąki
    Składniki:

    – 2 jajka

    – 120g jogurtu naturalnego

    – 4 łyżki otrębów owsianych SANTE

    – łyżka ksylitolu SANTE

    – szczypta sody oczyszczonej

    *opcjonalnie: orzechy rozgniecione na miazgę

    Rozdzielamy
    jajka na żółtka i białka. Żółtka miksujemy z jogurtem i otrębami, a
    białka wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy
    pianę z poprzednią masą. Smażymy na patelni pod przykryciem z minimalną
    ilością tłuszczu lub bez, pamiętając, że 1 łyżka masy=1 placuszek.

  6. Przepis na placki bez mąki
    Składniki:

    – 2 jajka

    – 120g jogurtu naturalnego

    – 4 łyżki otrębów owsianych SANTE

    – łyżka ksylitolu SANTE

    – szczypta sody oczyszczonej

    *opcjonalnie: orzechy rozgniecione na miazgę

    Rozdzielamy
    jajka na żółtka i białka. Żółtka miksujemy z jogurtem i otrębami, a
    białka wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy
    pianę z poprzednią masą. Smażymy na patelni pod przykryciem z minimalną
    ilością tłuszczu lub bez, pamiętając, że 1 łyżka masy=1 placuszek.

  7. Przepis na granolę z rabarbarem
    Składniki:

    – ok. 200g rabarbaru

    – 150g płatków żytnich SANTE

    – 150g płatków owsianych SANTE

    – 50g słonecznika SANTE

    – 40g orzechów włoskich SANTE

    – 30g orzechów laskowych SANTE

    – 30g nerkowców

    – 30g płatków migdałów

    – 30g siemienia lnianego SANTE

    – 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego)

    – 2 łyżki oleju kokosowego

    *opcjonalnie: ksylitol SANTE do posłodzenia

    Rabarbar
    płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki.
    Przekładamy na patelnię z olejem kokosowym i miodem. Dusimy pod
    przykryciem do uzyskania konsystencji musu, co jakiś czas mieszając.
    Rabarbar ma być miękki, jeżeli jest za mało słodki – dosładzamy
    ksylitolem. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Orzechy możemy
    rozkruszyć na mniejsze kawałeczki, ale nie na pył. Wystudzony mus
    łączymy w sporej misce z resztą składników do całkowitego ich
    połączenia. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i
    staramy się równomiernie rozsypać naszą mieszankę. Wkładamy do
    nagrzanego piekarnika na 150 stopni i pieczemy równą godzinę. Dobrze
    jest przemieszać granolę co jakieś 20 minut, by równomiernie nam się
    przypiekła. Po wystudzeniu jest gotowa do spożycia. Świetnie smakuje z
    jogurtem lub mlekiem!

  8. Przepis na granolę z rabarbarem
    Składniki:

    – ok. 200g rabarbaru

    – 150g płatków żytnich SANTE

    – 150g płatków owsianych SANTE

    – 50g słonecznika SANTE

    – 40g orzechów włoskich SANTE

    – 30g orzechów laskowych SANTE

    – 30g nerkowców

    – 30g płatków migdałów

    – 30g siemienia lnianego SANTE

    – 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego)

    – 2 łyżki oleju kokosowego

    *opcjonalnie: ksylitol SANTE do posłodzenia

    Rabarbar
    płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki.
    Przekładamy na patelnię z olejem kokosowym i miodem. Dusimy pod
    przykryciem do uzyskania konsystencji musu, co jakiś czas mieszając.
    Rabarbar ma być miękki, jeżeli jest za mało słodki – dosładzamy
    ksylitolem. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Orzechy możemy
    rozkruszyć na mniejsze kawałeczki, ale nie na pył. Wystudzony mus
    łączymy w sporej misce z resztą składników do całkowitego ich
    połączenia. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i
    staramy się równomiernie rozsypać naszą mieszankę. Wkładamy do
    nagrzanego piekarnika na 150 stopni i pieczemy równą godzinę. Dobrze
    jest przemieszać granolę co jakieś 20 minut, by równomiernie nam się
    przypiekła. Po wystudzeniu jest gotowa do spożycia. Świetnie smakuje z
    jogurtem lub mlekiem!

  9. Przepis na dżem truskawkowy z nasionami Chia

    Składniki:

    – 0,5 kg truskawek

    – 4 łyżki nasion Chia SANTE

    – 1 łyżka ksylitolu SANTE (lub więcej jeżeli wolicie słodszy dżemik)

    Truskawki
    myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do
    garnuszka wraz z łyżką ksylitolu i gotujemy 5 minut. W między czasie,
    jeżeli zauważymy, że truskawki puszczają sok, możemy posłużyć się
    ugniataczem do ziemniaków i miażdżyć owoce. Po tym czasie
    wsypujemy nasiona Chia i mieszamy do równomiernego ich rozłożenia.
    Zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30min. Dżemik gotowy! Możemy postąpić
    podobnie z innymi owocami. Świetnie smakuje z pieczywem, naleśnikami i
    bez niczego na łyżeczce! :) Po przyrządzeniu i ostygnięciu należy
    przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5dni.

  10. Przepis na dżem truskawkowy z nasionami Chia

    Składniki:

    – 0,5 kg truskawek

    – 4 łyżki nasion Chia SANTE

    – 1 łyżka ksylitolu SANTE (lub więcej jeżeli wolicie słodszy dżemik)

    Truskawki
    myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do
    garnuszka wraz z łyżką ksylitolu i gotujemy 5 minut. W między czasie,
    jeżeli zauważymy, że truskawki puszczają sok, możemy posłużyć się
    ugniataczem do ziemniaków i miażdżyć owoce. Po tym czasie
    wsypujemy nasiona Chia i mieszamy do równomiernego ich rozłożenia.
    Zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30min. Dżemik gotowy! Możemy postąpić
    podobnie z innymi owocami. Świetnie smakuje z pieczywem, naleśnikami i
    bez niczego na łyżeczce! :) Po przyrządzeniu i ostygnięciu należy
    przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5dni.

  11. Przepis na bezglutenowe ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym
    Składniki na ciasto:

    – 2 szklanki mąki z ciecierzycy (lub ciecierzycy SANTE zmielonej na mąkę)

    – 125g szpinaku baby

    – 1/2 szklanki oleju ryżowego

    – 3 jajka

    – 5 łyżek ksylitolu SANTE

    – 2 łyżki soku z cytryny

    – 1 laska wanilii

    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    – szczypta soli morskiej SANTE

    Szpinak
    myjemy, osuszamy i wrzucamy do malaksera wraz z olejem i sokiem z
    cytryny. Miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy jajka, ksylitol,
    ziarenka z laski wanilii i znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, sól,
    proszek do pieczenia i ostatni raz miksujemy. Tortownicę wykładamy
    papierem do pieczenia, bądź smarujemy masłem lub innym tłuszczem (ja
    niestety użyłam papieru, ale następnym razem użyję tłuszczu, gdyż
    otrzymałam nierówne brzegi). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180
    stopni i pieczemy 55 minut. Na koniec warto drewnianym patyczkiem
    sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie
    mokry – przedłużyć pieczenie.

    Składniki na krem:

    – 2 serki Apetiny naturalnej lub Philadelphi

    – 2 łyżki miodu

    – sok z połowy cytryny

    Wszystkie
    składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy nasze
    ciasto już ostygnie rozcinamy je na dwie równe połowy i otrzymanym
    kremem smarujemy jedną połowę i wierzch ciasta. Dekorujemy np.
    okruszkami z ciasta i ziarenkami granatu.

  12. Przepis na bezglutenowe ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym
    Składniki na ciasto:

    – 2 szklanki mąki z ciecierzycy (lub ciecierzycy SANTE zmielonej na mąkę)

    – 125g szpinaku baby

    – 1/2 szklanki oleju ryżowego

    – 3 jajka

    – 5 łyżek ksylitolu SANTE

    – 2 łyżki soku z cytryny

    – 1 laska wanilii

    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    – szczypta soli morskiej SANTE

    Szpinak
    myjemy, osuszamy i wrzucamy do malaksera wraz z olejem i sokiem z
    cytryny. Miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy jajka, ksylitol,
    ziarenka z laski wanilii i znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, sól,
    proszek do pieczenia i ostatni raz miksujemy. Tortownicę wykładamy
    papierem do pieczenia, bądź smarujemy masłem lub innym tłuszczem (ja
    niestety użyłam papieru, ale następnym razem użyję tłuszczu, gdyż
    otrzymałam nierówne brzegi). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180
    stopni i pieczemy 55 minut. Na koniec warto drewnianym patyczkiem
    sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie
    mokry – przedłużyć pieczenie.

    Składniki na krem:

    – 2 serki Apetiny naturalnej lub Philadelphi

    – 2 łyżki miodu

    – sok z połowy cytryny

    Wszystkie
    składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy nasze
    ciasto już ostygnie rozcinamy je na dwie równe połowy i otrzymanym
    kremem smarujemy jedną połowę i wierzch ciasta. Dekorujemy np.
    okruszkami z ciasta i ziarenkami granatu.

  13. Przepis na pudding orzechowy z chia i pianką kokosową
    Składniki na bazę:

    – 260ml mleka sojowego (migdałowego, kokosowego, krowiego…)

    – 35g migdałów SANTE (bądź innych orzechów)

    – 30g nasion Chia SANTE

    – 1 łyżka masła orzechowego SANTE

    Składniki na piankę:

    – 4 łyżki mleczka kokosowego

    – 1 białko

    – 1 łyżeczka ksylitolu SANTE

    Jeżeli
    nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze lub
    blenderem. Do dużej miski nalewamy mleka i dodajemy nasionka, orzechy i
    masło. Mieszamy, aż do ich częściowego połączenia (można ułatwić sobie
    mikserem, gdyż możecie mieć problem z masłem orzechowym). Nie
    przejmujcie się małymi grudkami z masła orzechowego, tak ma być, dodają
    ogromnych walorów smakowych podczas pałaszowania). Odstawiamy do lodówki
    na 3-4 godziny, bądź na całą noc. Przed wyciągnięciem nasion z lodówki
    zabieramy się za przygotowanie pianki kokosowej. Mleczko, białko i
    ksylitol miksujemy do momentu wytworzenia się pianki. Nie musi być
    całkowicie sztywna, wystarczy, że będzie miała lekką i puszystą
    konsystencję. Do miseczek nakładamy na dno pudding z lodówki, na niego
    piankę, a z wierzchu możemy posypać kakao (oczywiście bez cukru).

  14. Przepis na pudding orzechowy z chia i pianką kokosową
    Składniki na bazę:

    – 260ml mleka sojowego (migdałowego, kokosowego, krowiego…)

    – 35g migdałów SANTE (bądź innych orzechów)

    – 30g nasion Chia SANTE

    – 1 łyżka masła orzechowego SANTE

    Składniki na piankę:

    – 4 łyżki mleczka kokosowego

    – 1 białko

    – 1 łyżeczka ksylitolu SANTE

    Jeżeli
    nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze lub
    blenderem. Do dużej miski nalewamy mleka i dodajemy nasionka, orzechy i
    masło. Mieszamy, aż do ich częściowego połączenia (można ułatwić sobie
    mikserem, gdyż możecie mieć problem z masłem orzechowym). Nie
    przejmujcie się małymi grudkami z masła orzechowego, tak ma być, dodają
    ogromnych walorów smakowych podczas pałaszowania). Odstawiamy do lodówki
    na 3-4 godziny, bądź na całą noc. Przed wyciągnięciem nasion z lodówki
    zabieramy się za przygotowanie pianki kokosowej. Mleczko, białko i
    ksylitol miksujemy do momentu wytworzenia się pianki. Nie musi być
    całkowicie sztywna, wystarczy, że będzie miała lekką i puszystą
    konsystencję. Do miseczek nakładamy na dno pudding z lodówki, na niego
    piankę, a z wierzchu możemy posypać kakao (oczywiście bez cukru).

  15. Przepis na mini tarte o spodzie orzechowym z kremem awokado
    Składniki na spód:

    – 40g suszonych daktyli

    – 30g migdałów SANTE

    – 30g orzechów włoskich SANTE

    – 1 łyżki oleju kokosowego

    – 2 łyżeczki nasion chia SANTE

    Składniki na krem:

    – 1 awokado

    – 1 banan

    – 2 łyżeczki soku z cytryny

    – 1 łyżeczka miodu (można pominąć)

    Daktyle,
    migdały i orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-20
    minut. Po upływie tego czasu odsączamy, osuszamy i przekładamy do
    malaksera dodając olej kokosowy i nasionka chia. Rozdrabniamy i mieszamy
    do uzyskania zwartej masy. Wyklejamy nią formę do mini tarty lub
    tartaletki i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie
    przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do
    malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado, miód i sok z cytryny.
    Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu spodu z
    zamrażarki, wylewamy na niego krem i ozdabiamy np. kawałkami truskawek.

  16. Przepis na pudding kakaowy z chia i ananasem
    Składniki:

    – 30g nasion chia
    SANTE

    – 165ml mleczka kokosowego

    – 1 szklanka mleka sojowego

    – 4 łyżeczki kakao bez cukru

    – puszka ananasa

    – łyżeczka ksylitolu SANTE

    *opcjonalnie: ziarenka granatu na wierzch

    Nasionka
    chia zalewamy mleczkiem kokosowym i mlekiem sojowym, dodajemy kakao i ksylitol. Odstawiamy do lodówki na parę
    godzin, najlepiej jednak jest odstawić na całą noc. Po tym czasie
    miksujemy ananasa na „mus”. Namoczone nasionka przelewamy do miseczek,
    na wierzch nakładamy „mus” z ananasa i posypujemy ziarenkami granatu.

    Smacznego!

  17. Przepis na pudding kakaowy z chia i ananasem
    Składniki:

    – 30g nasion chia
    SANTE

    – 165ml mleczka kokosowego

    – 1 szklanka mleka sojowego

    – 4 łyżeczki kakao bez cukru

    – puszka ananasa

    – łyżeczka ksylitolu SANTE

    *opcjonalnie: ziarenka granatu na wierzch

    Nasionka
    chia zalewamy mleczkiem kokosowym i mlekiem sojowym, dodajemy kakao i ksylitol. Odstawiamy do lodówki na parę
    godzin, najlepiej jednak jest odstawić na całą noc. Po tym czasie
    miksujemy ananasa na „mus”. Namoczone nasionka przelewamy do miseczek,
    na wierzch nakładamy „mus” z ananasa i posypujemy ziarenkami granatu.

    Smacznego!

  18. Przepis na mini chlebek jarmużowo-bananowy z cynamonem

    Składniki:

    – 60g mąki gryczanej

    – 60ml mleczka kokosowego

    – 45g jarmużu

    – 1 banan

    – 1 łyżka nasion chia SANTE

    – 2 łyżeczki cynamonu

    – 1 łyżeczka lnu mielonego SANTE

    – 1 łyżeczka miodu (można pominąć)

    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    * olej kokosowy do wysmarowania formy zamiast papieru do pieczenia

    Liście
    jarmużu przemywamy pod bieżącą wodą i usuwamy twarde łodyżki. Banana
    obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki
    wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Otrzymaną masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź
    wysmarowanej olejem kokosowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika,
    pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

    Smacznego!

  19. Przepis na mini chlebek jarmużowo-bananowy z cynamonem

    Składniki:

    – 60g mąki gryczanej

    – 60ml mleczka kokosowego

    – 45g jarmużu

    – 1 banan

    – 1 łyżka nasion chia SANTE

    – 2 łyżeczki cynamonu

    – 1 łyżeczka lnu mielonego SANTE

    – 1 łyżeczka miodu (można pominąć)

    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    * olej kokosowy do wysmarowania formy zamiast papieru do pieczenia

    Liście
    jarmużu przemywamy pod bieżącą wodą i usuwamy twarde łodyżki. Banana
    obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki
    wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Otrzymaną masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź
    wysmarowanej olejem kokosowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika,
    pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

    Smacznego!

  20. Przepis na babkę jaglano-ryżową
    Składniki:

    – 250g mąki jaglanej

    – 60g mąki ryżowej

    – 60g masła lub oleju kokosowego

    – 50g amarantusa SANTE

    – 30g oleju kokosowego

    – 20g lnu mielonego SANTE

    – 4 jajka

    – 1 szklanka wody niegazowanej

    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    – 1,5 łyżki ksylitolu SANTE

    * płatki jęczmienne do posypania na wierzch

    Oddzielamy
    żółtka od białek. Białka z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę i
    dodajemy żółtka delikatnie mieszając. Masło roztapiamy w rondelku. Mąkę
    przesiewamy do miseczki i dodajemy resztę składników wraz z jajkami i
    masłem (ostudzonym!). Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do
    pieczenia. Pieczemy przez równą godzinę w 180 stopniach. Dodatkowo
    do piekarnika włożyłam brytfankę wypełnioną wodą, a babkę włożyłam
    dopiero gdy zaczęła unosić się para. Pojemnik z wodą wyjęłam po
    30minutach i dalej piekłam już bez jej użycia. Pod koniec warto
    sprawdzać patyczkiem, czy wewnątrz babka jest już sucha. W razie
    potrzeby wydłużyć czas pieczenia o te 5-10minut.

    Smacznego!

  21. Przepis na babkę jaglano-ryżową
    Składniki:

    – 250g mąki jaglanej

    – 60g mąki ryżowej

    – 60g masła lub oleju kokosowego

    – 50g amarantusa SANTE

    – 30g oleju kokosowego

    – 20g lnu mielonego SANTE

    – 4 jajka

    – 1 szklanka wody niegazowanej

    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    – 1,5 łyżki ksylitolu SANTE

    * płatki jęczmienne do posypania na wierzch

    Oddzielamy
    żółtka od białek. Białka z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę i
    dodajemy żółtka delikatnie mieszając. Masło roztapiamy w rondelku. Mąkę
    przesiewamy do miseczki i dodajemy resztę składników wraz z jajkami i
    masłem (ostudzonym!). Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do
    pieczenia. Pieczemy przez równą godzinę w 180 stopniach. Dodatkowo
    do piekarnika włożyłam brytfankę wypełnioną wodą, a babkę włożyłam
    dopiero gdy zaczęła unosić się para. Pojemnik z wodą wyjęłam po
    30minutach i dalej piekłam już bez jej użycia. Pod koniec warto
    sprawdzać patyczkiem, czy wewnątrz babka jest już sucha. W razie
    potrzeby wydłużyć czas pieczenia o te 5-10minut.

    Smacznego!

  22. Przepis na sernik jogurtowo-twarogowy
    Składniki na spód:

    – 250g twarogu chudego lub półtłustego (jak wolicie)

    – 12 łyżek mieszanki płatków (dałam trochę płatków owsianych SANTE, jęczmiennych, otręby owsiane SANTE i żytnie SANTE)
    – 2 jajka

    – łyżeczka proszku do pieczenia

    * stewia lub ksylitol SANTE (ja odpuściłam)
    opcjonalnie: cukier waniliowy bądź wanilinowy ? 1 łyżka

    Wszystko
    razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wszystko
    wylewamy na tortownicę i pieczemy 10minut w 180stopniach. Przykrywamy
    folią aluminiową i pieczemy 25 minut.

    Składniki na masę serową:

    – 300g twarogu chudego lub półtłustego

    – 350g jogurtu naturalnego

    – budyń waniliowy bez cukru (w proszku, bądź 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)

    – 3 jajka

    – ziarenka z laski wanilii

    – ksylitol SANTE (ilość w zależności jak słodkie chcemy)

    * można posypać migdałami w płatkach

    Znów wszystko razem miksujemy. Wylewamy na wcześniej upieczony
    spód, pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

    Ostrzegam! Znika bardzo szybko! :)

    1 kawałek (ok. 91g) to 132 kcal.

    Smacznego!

  23. Przepis na sernik jogurtowo-twarogowy
    Składniki na spód:

    – 250g twarogu chudego lub półtłustego (jak wolicie)

    – 12 łyżek mieszanki płatków (dałam trochę płatków owsianych SANTE, jęczmiennych, otręby owsiane SANTE i żytnie SANTE)
    – 2 jajka

    – łyżeczka proszku do pieczenia

    * stewia lub ksylitol SANTE (ja odpuściłam)
    opcjonalnie: cukier waniliowy bądź wanilinowy ? 1 łyżka

    Wszystko
    razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wszystko
    wylewamy na tortownicę i pieczemy 10minut w 180stopniach. Przykrywamy
    folią aluminiową i pieczemy 25 minut.

    Składniki na masę serową:

    – 300g twarogu chudego lub półtłustego

    – 350g jogurtu naturalnego

    – budyń waniliowy bez cukru (w proszku, bądź 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)

    – 3 jajka

    – ziarenka z laski wanilii

    – ksylitol SANTE (ilość w zależności jak słodkie chcemy)

    * można posypać migdałami w płatkach

    Znów wszystko razem miksujemy. Wylewamy na wcześniej upieczony
    spód, pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

    Ostrzegam! Znika bardzo szybko! :)

    1 kawałek (ok. 91g) to 132 kcal.

    Smacznego!

  24. Przepis na lody bananowo-orzechowe

    Składniki:

    – 3 banany

    – 1-1,5 łyżki masła orzechowego SANTE

    – 70ml mleka sojowego SANTE

    – płatki migdałów do posypania

    * można również dodać orzechy o lodów wedle upodobania :)

    Banany
    obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do plastikowego
    pojemnika, a ten z kolei do zamrażarki. Po 3h wyciągamy, wkładamy do
    miksera i rozdrabniamy na bardzo małe kawałeczki. Dorzucamy masło
    orzechowe z mlekiem, miksujemy do ich połączenia. Przekładamy do
    plastikowego pudełeczka, posypujemy z wierzchu migdałami i wkładamy do
    lodówki do całkowitego zamrożenia.

    1 porcja (ok. 56g) to 62 kcal.

  25. Przepis na lody bananowo-orzechowe

    Składniki:

    – 3 banany

    – 1-1,5 łyżki masła orzechowego SANTE

    – 70ml mleka sojowego SANTE

    – płatki migdałów do posypania

    * można również dodać orzechy o lodów wedle upodobania :)

    Banany
    obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do plastikowego
    pojemnika, a ten z kolei do zamrażarki. Po 3h wyciągamy, wkładamy do
    miksera i rozdrabniamy na bardzo małe kawałeczki. Dorzucamy masło
    orzechowe z mlekiem, miksujemy do ich połączenia. Przekładamy do
    plastikowego pudełeczka, posypujemy z wierzchu migdałami i wkładamy do
    lodówki do całkowitego zamrożenia.

    1 porcja (ok. 56g) to 62 kcal.

  26. Przepis na bułki żytnio-pszenne z sezamem i siemieniem lnianym

    Składniki na zaczyn:

    – 25g świeżych drożdży

    – 1/4 szklanki letniego mleka sojowego ALPRO – SANTE

    – 3 łyżki mąki pszennej

    – 1 łyżka cukru lub miodu

    Drożdże
    rozkruszamy do miseczki (dobrze byłoby do wysokiej i głębokiej, gdyż
    jak drożdże urosną to mogą ubrudzić ściereczkę), zasypujemy cukrem i
    zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym, ponieważ temperatura zabije
    drożdże i nie zimne, gdyż ich nie aktywuje). Wszystko mieszamy do
    całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dosypujemy mąkę, by otrzymać
    konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadka – dosypać jeszcze 1-2
    łyżki mąki. Mieszamy do otrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy
    ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

    Składniki na ciasto właściwe:

    – 300g mąki żytniej SANTE

    – 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 50 do posypania)

    – 200ml letniej wody

    – 100ml letniego mleka sojowego ALPRO – SANTE

    – 3 łyżki nasączonego siemienia lnianego SANTE (wcześniej zalanego wodą i odcedzonego)

    – 2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego

    *opcjonalnie: kilka łyżek mleka i sezam SANTE

    Wszystkie
    składniki wraz z przygotowanym zaczynem wyrabiamy na jednolitą masę,
    umieszczamy w miseczce i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po
    tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki,
    układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
    na 30 stopni na 30-40 minut i uchylamy drzwiczki. Bułki wyjmujemy,
    smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem, a piekarnik nastawiamy na 230
    stopni. Pieczemy przez 20 minut.

  27. Przepis na bułki żytnio-pszenne z sezamem i siemieniem lnianym

    Składniki na zaczyn:

    – 25g świeżych drożdży

    – 1/4 szklanki letniego mleka sojowego ALPRO – SANTE

    – 3 łyżki mąki pszennej

    – 1 łyżka cukru lub miodu

    Drożdże
    rozkruszamy do miseczki (dobrze byłoby do wysokiej i głębokiej, gdyż
    jak drożdże urosną to mogą ubrudzić ściereczkę), zasypujemy cukrem i
    zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym, ponieważ temperatura zabije
    drożdże i nie zimne, gdyż ich nie aktywuje). Wszystko mieszamy do
    całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dosypujemy mąkę, by otrzymać
    konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadka – dosypać jeszcze 1-2
    łyżki mąki. Mieszamy do otrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy
    ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

    Składniki na ciasto właściwe:

    – 300g mąki żytniej SANTE

    – 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 50 do posypania)

    – 200ml letniej wody

    – 100ml letniego mleka sojowego ALPRO – SANTE

    – 3 łyżki nasączonego siemienia lnianego SANTE (wcześniej zalanego wodą i odcedzonego)

    – 2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego

    *opcjonalnie: kilka łyżek mleka i sezam SANTE

    Wszystkie
    składniki wraz z przygotowanym zaczynem wyrabiamy na jednolitą masę,
    umieszczamy w miseczce i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po
    tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki,
    układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
    na 30 stopni na 30-40 minut i uchylamy drzwiczki. Bułki wyjmujemy,
    smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem, a piekarnik nastawiamy na 230
    stopni. Pieczemy przez 20 minut.

  28. Przepis na domową granolę
    Składniki:

    – szklankę orzechów (migdały SANTE, płatki migdałowe, nerkowce, włoskie SANTE i laskowe SANTE)

    – 3/4 szklanki płatków owsianych SANTE

    – 3/4 szklanki płatków jęczmiennych

    – 3/4 szklanki płatków żytnich SANTE

    – 1/2 szklanki nasion słonecznika SANTE

    – 1/2 szklanki otrębów owsianych SANTE

    – 1/2 szklanki otrębów gryczanych

    – 1/3 szklanki siemienia lnianego SANTE

    – 1/3 szklanki miodu

    – 1/4 szklanki oliwy z oliwek

    – 75g rodzynek SANTE

    – łyżeczka cynamonu

    – pół łyżeczki soli morskiej SANTE

    Orzechy
    rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki, ale nie na pył. Spore kawałeczki
    też wspaniale jest pochrupać. Miód mieszamy wraz z solą, cynamonem i
    oliwą. Wszystko prócz rodzynek wrzucamy do miski (wolałam uniknąć ich
    spalenia) i porządnie mieszamy. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia
    i staramy się równomiernie rozsypać mieszankę. Pieczemy 30min w 150
    stopniach. Po 15 minutach powinniśmy przemieszać granolę, by równo się
    przypiekła i nie spaliła od spodu. Studzimy, dodajemy rodzynki i granola
    jest gotowa do spożycia :)

  29. Przepis na domową granolę
    Składniki:

    – szklankę orzechów (migdały SANTE, płatki migdałowe, nerkowce, włoskie SANTE i laskowe SANTE)

    – 3/4 szklanki płatków owsianych SANTE

    – 3/4 szklanki płatków jęczmiennych

    – 3/4 szklanki płatków żytnich SANTE

    – 1/2 szklanki nasion słonecznika SANTE

    – 1/2 szklanki otrębów owsianych SANTE

    – 1/2 szklanki otrębów gryczanych

    – 1/3 szklanki siemienia lnianego SANTE

    – 1/3 szklanki miodu

    – 1/4 szklanki oliwy z oliwek

    – 75g rodzynek SANTE

    – łyżeczka cynamonu

    – pół łyżeczki soli morskiej SANTE

    Orzechy
    rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki, ale nie na pył. Spore kawałeczki
    też wspaniale jest pochrupać. Miód mieszamy wraz z solą, cynamonem i
    oliwą. Wszystko prócz rodzynek wrzucamy do miski (wolałam uniknąć ich
    spalenia) i porządnie mieszamy. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia
    i staramy się równomiernie rozsypać mieszankę. Pieczemy 30min w 150
    stopniach. Po 15 minutach powinniśmy przemieszać granolę, by równo się
    przypiekła i nie spaliła od spodu. Studzimy, dodajemy rodzynki i granola
    jest gotowa do spożycia :)

  30. Kiedy rozwiązanie konkursu? Pozdrawiam :)

  31. Kiedy rozwiązanie konkursu? Pozdrawiam :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*