Lato, słońce, weekend, to i przepis na ciasto musi być :) Tym razem upiekłam kruche ciasto z czerwoną porzeczką. Lekko kwaskowate, z pyszną, słodką bezą i kruchym spodem, ale nie rozsypującym się. Cóż można chcieć więcej? Wiem, może dobrej kawy? Smacznego!
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Składniki (forma 18×28 cm):
Kruche ciasto:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 20 g cukru pudru
- 2 żółtka (białka zachować do bezy)
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- ok. 300 g czerwonych porzeczek
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
- 2 białka
- 140 g cukru pudru
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem wsyp do miski, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Całość posiekaj nożem na drobna kruszonkę, następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Następnie, ciastem wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na około 10 minut. Następnie ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut na złoty kolor.
Nadzienie: Porzeczki opłucz, osusz i oczyść z gałązek. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Beza: Białka ubij na sztywna, puszysta pianę stopniowo dodając cukier puder.
Na podpieczony spód przesyp czerwone porzeczki wymieszane w mące, na wierzchu delikatnie wyłóż bezę i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do około 50°C, włączyć termoobieg i susz bezę jeszcze przez około 10 minut.
Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z tej strony.