Jogurt z płatkami pełnoziarnistymi i owocami leśnymi to idealny sposób na rozpoczęcie dnia i to w wersji fit. W okresie letnim, gdy bazarki mienią się kolorowymi, soczystymi owocami, polecam dodawać je do każdego śniadania. Od razu mówię, że nie jestem na diecie, uwielbiam desery i tak pozostanie ;) a proponowany przepis na jogurt z płatkami pszennymi i owocami można podać jako pyszny, orzeźwiający deser. Smacznego!
Dodam jeszcze kilka słów o płatach, których użyłam do tego lekkiego deseru (śniadania). Płatki pszenne zawierają pełne ziarno, mają niską zawartość tłuszczu i są źródłem 5 ważnych witamin i wapnia. Mają wyśmienity smak, są lekkie, chrupiące i co najważniejsze, zasmakowały moim dzieciom. Płatki śniadaniowe Nestlé Fitness według nowej receptury zawierają 30% mniej cukrów. Jak to się stało? Według informacji producenta, usunięty cały cukier z bazy płatków został zastąpiony pełnym ziarnem i ryżem, natomiast pozostawiono zmniejszoną zawartość cukru tylko na samej powierzchni płatków.
Gdybyście chcieli spróbować innych płatków, to dostępne jeszcze 3 warianty smakowe: z owocami, z dodatkiem płatków w polewie jogurtowej i z dodatkiem płatków w polewie czekoladowej.
Jogurt z płatkami pełnoziarnistymi
Składniki (2 porcje):
- 4-6 łyżek płatków Nestlé Fitness z pełnego ziarna pszenicy
- 1 mały jogurt typu greckiego
- owoce leśne (jeżyny, maliny, jagody albo borówki) oraz nektarynkę
- 2 łyżki miodu (ominęłam)
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce umyj i osusz. W wysokich szklankach warstwami wkładaj jogurt (można wymieszać z odrobiną miodu), płatki pszenne, część owoców, następnie powtórz czynność układając jogurt, płatki i sporą ilość owoców. Wierzch udekoruj pokrojoną w plasterki nektarynką oraz świeżymi listkami mięty.