Dziś z przyjemnością zjem dobrze schłodzony chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, a to dzięki temu, że doszła do nas kolejna fala upałów. Nie, wcale się nie smucę :) a wręcz odwrotnie, bo bardzo lubię chłodniki. Ten dzisiejszy, jest pyszny, aromatyczny i gęsty od sporej ilości warzyw i ziół. Chłodnik możecie przygotować dzień wcześniej, będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jednak przed podaniem polecam go jeszcze doprawić. Smacznego!
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
Składniki:
- 3 średnie ogórki
- pęczek rzodkiewki
- 1/2 główki sałaty
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 1/2 pęczka cienkiego posiekanego szczypiorku
- 400 ml jogurtu
- 200 ml maślanki
- kilka listków mięty (niekoniecznie)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i zioła umyj i osusz. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.. Rzodkiewkę zetrzyj na mniejszych oczkach. Sałatę posiekaj na drobne części. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Do dużego garnka przełóż warzywa, dodaj posiekane zioła oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Całość zalej zimną maślanką oraz jogurtem., dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Dla większego orzeźwienia, do chłodnika możesz dodać kilka listków świeżej mięty. Schłodzony chłodnik można podać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Polecam również pyszny różowy chłodnik litewski oraz chłodnik ogórkowy z miętą.