Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Dziś z przyjemnością zjem dobrze schłodzony chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, a to dzięki temu, że doszła do nas kolejna fala upałów. Nie, wcale się nie smucę :) a wręcz odwrotnie, bo bardzo lubię chłodniki. Ten dzisiejszy, jest pyszny, aromatyczny i gęsty od sporej ilości warzyw i ziół. Chłodnik możecie przygotować dzień wcześniej, będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jednak przed podaniem polecam go jeszcze doprawić. Smacznego!

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Składniki:

  • 3 średnie ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 główki sałaty
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 1/2 pęczka cienkiego posiekanego szczypiorku
  • 400 ml jogurtu
  • 200 ml maślanki
  • kilka listków mięty (niekoniecznie)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Chłodnik ogórkowy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i zioła umyj i osusz. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.. Rzodkiewkę zetrzyj na mniejszych oczkach. Sałatę posiekaj na drobne części. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Do dużego garnka przełóż warzywa, dodaj posiekane zioła oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Całość zalej zimną maślanką oraz jogurtem., dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik odstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Dla większego orzeźwienia, do chłodnika możesz dodać kilka listków świeżej mięty. Schłodzony chłodnik można podać z ugotowanymi na twardo jajkami.

Gęsty chłodnik z ogórkami

Polecam również pyszny różowy chłodnik litewski oraz chłodnik ogórkowy z miętą.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*