Jogurt z płatkami i owocami, to moja propozycja na dzisiejsze lekkie śniadanie. To jest przepis na śniadanie idealne, bo jak można powiedzieć inaczej, gdy przysmak ten jest smaczny, szybki i łatwy w przygotowaniu, a na dodatek jest bardzo sycący. I od razu mówię, to nie jest moje codzienne śniadanie, przyznaję się bez bicia ;) ale z dniem dzisiejszym to się zmieni, a swoimi nowymi odkryciami smakowymi będę się z Wami dzielić.
Jogurt z płatkami i owocami, zdecydowanie pasuje do mojego kreatywnego stylu śniadaniowego, i choć sporo różni się od moich tradycyjnych śniadań, to w tym zdrowszym stylu też nie będzie nudno :) A skąd wiem, że mam taki, a nie inny styl śniadaniowy? Jest taki Quiz, który pozwoli określić Twój styl śniadaniowy.
No dobrze – śniadanie, śniadaniem, ale mam dla Was ważną wiadomość, od której powinnam zacząć ;) Marka Tymbark ogłosiła bardzo łatwy konkurs, w którym rozdaje super nagrody. Zrób zdjęcie swojego śniadania, wejdź na stronę Multistyle Śniadaniowe Tymbark i dokonaj zgłoszenia. Nazwij swój styl śniadaniowy i czekaj na wyniki (rozwiązanie Quizu nie jest warunkiem udziału w konkursie!). Swoje zgłoszenie konkursowe możesz również dodać przez Facebook lub Instagram. Jeśli wybierzesz taką formę zgłoszenia, pamiętaj, aby dodać pod zdjęciem # z nazwą Twojego stylu śniadaniowego oraz # z hasłem konkursowym #MultistyleTymbark. Powodzenia!
Jogurt z płatkami i owocami
Składniki (2 porcje):
- 1 mały jogurt naturalny
- dwie łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki miodu (do smaku)
- kilka malin (lub innych owoców)
Do dekoracji:
- owoce
- łyżka mielonych orzechów laskowych
- listki mięty
Przygotowanie:
Jogurt naturalny przełóż do miseczki, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Do dwóch szklaneczek przełóż po kilka łyżek jogurtu, posyp owocami, dodaj płatki jaglane, następnie całość przykryj pozostałą częścią jogurtu. Udekoruj pozostałymi owocami. Jogurt możesz dodatkowo posypać mielonymi orzechami laskowymi oraz liskiem mięty.
Aby płatki jęczmienne były bardziej miękkie, polecam wymieszać je z jogurtem i owocami 15-20 minut przed podaniem, następnie przełożyć do pucharków i udekorować.