Babka kajmakowa, wyszła bardzo delikatna, idealna w konsystencji i smaczna. Jest tak elegancka, że pasuje na każdą okoliczność. Polecam na święta, do niedzielnej kawy a także do piknikowego koszyka. Smacznego!
Babka kajmakowa
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 30 g cukru trzcinowego
- 3 duże jajka
- 180 g masy krówkowej (kajmaku)
- 60 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady białej
- 2 duże łyżki śmietanki 30% (ok. 50 ml)
- posypka kolorowa (do dekoracji)
Przygotowanie:
Masę kajmakową przełóż do garnuszka, dodaj masło i chwile podgrzewaj, mieszając, aby składniki się połączyły. Odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem przez kilka minut, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Następnie dodaj sok z cytryny oraz przestudzoną masę kajmakowa. Miksuj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą, następnie do masy dodaj przesiane obie maki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Formę na babkę posmaruj masłem albo oliwą, obsyp bułka tartą albo kaszą manną. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę odstaw na kilka minut do ostygnięcia, następnie wyjmij ja z foremki.
Polewa czekoladowa: Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej razem ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj. Gorącą polewą udekoruj wierzch babki, posyp kolorową posypką.