zepis na zimowy tort czekoladowy jest banalnie prosty. Wystarczą dwie najsmaczniejsze czekolady, które swoją wielkością i smakiem zachwycą każdego fana czekolady. :) Z gorzkiej czekolady upiekłam pyszne i wilgotne ciasto, a z białej czekolady ukręcić krem razem z serkiem mascarpone. I to cała filozofia… Ale do rzeczy!
Wspomniana biała i ciemna czekolada marki Horeca Select dostępne są w ofercie Makro. Marka ta jest gwarancją tego, co najlepsze, a korzystają z niej profesjonalni kucharze i szefowie kuchni. Czekolady te cenione są również przez profesjonalnych cukierników, więc nie bojąc się eksperymentów, postanowiłam wyczarować zimowy tort czekoladowy, który udekorowałam śnieżnym i delikatnym białym kremem. Powiem Wam, że jestem pod wrażeniem wysokiej jakości użytych czekolad. Dobrze się rozpuszczają, nie mają grudek ? nawet biała czekolada rozpuszcza się idealnie ? a to bardzo ważne. Kolejnym plusem jest to, że można odłamać tyle kawałków czekolady, ile potrzeba.
Zimowy tort czekoladowy
Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
Ciasto:
- 3 jajka
- 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady Horeca Select)
- 70 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżka kakao Horeca Select)
- 90 g drobnego cukru
- 60 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 500 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 200 g białej czekolady Horeca Select)
Przygotowanie:
Ciasto: Miękkie masło dokładnie utrzyj na puszystą masę, następnie dodaj przestudzoną gorzką czekoladę, wymieszaj do połączenia składników dodając cukier. Gdy masa będzie jednolita, cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Na końcu dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao – delikatnie wymieszaj. Następnie, ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto przestudź, przekrój na dwa równe blaty.
Krem: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub w kuchence mikrofalowej) i lekko przestudź, następnie delikatnie zmiksuj z serkiem mascarpone (serek nie może być zimny).
Na talerzu ułóż pierwszy blat posmaruj go kremem i wyrównaj, przykryj drugim blatem. Całe ciasto delikatnie posmaruj kremem, następnie udekoruj całe ciasto tworząc gwiazdki. Ciasto posyp srebrną posypką.
Dodam jeszcze, że w wypiekach (i nie tylko) ważne jest prawdziwe kakao, które w czystej postaci jest gorzkie w smaku i zawiera ponad 20% tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc kakao modyfikowane ma inny smak a przez to nasze wypieki również. Dziś na sklepowych półkach znajdziemy zazwyczaj kakao o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub mieszanki. W takim kakao w składnikach znajdziemy cukier, glukozę, mleko w proszku itp.. Natomiast kakao Amaro Horeca Select ma aż 22% tłuszczu, dzięki temu ciasto ma idealną ciemnobrązową barwę i prawdziwy smak kakao.
Czekolady marki Horeca Select idealnie nadają się nie tylko do słodkich wypieków, ale również do musów na zimno i sosów, oraz do dań wytrawnych. A jeśli macie ochotę na więcej czekoladowych inspiracji, to zachęcam Was do odwiedzenia strony Makro i zapoznania się z działem Czekolada w kuchni.
bajeczny
Fantastycznie wygląda to ciasto, takie obłędnie czekoladowe musiało być pyszne :)
Coś wspaniałego. Te torcik wygląda cudownie! Jestem pod ogromnym wrażeniem i nie omieszkam spróbować zrobic go samemu, chociaż wiem, ze z moimi zdolnościami nie wyjdzie ten tort najlepiej. Robisz cudne wypieki. Torty z tej pracowni też są wspaniałe! Nie myślałaś moze o otworzeniu swojej pracowni? Z tego co słyszalam to tamci cieszą się ogromną popularnością i są cukiernią z tradycjami :)