Przepis na churros – hiszpańskie pączki, idealne na tłusty czwartek. Różnią się od naszych rodzimych pączków, bo ich kształt przypominają krótkie patyczki.
Churrosy przygotowuje się z ciasta parzonego, a podaje z gorącą czekoladą. Znikają dość szybko, więc polecam zrobić powiększoną porcję :)
To już kolejny specjał, który przygotowałam z Kasią z Wypieki z Pasją, oczywiście każda w swoim domu. Takie gotowanie przysparza nam wiele radości, zawsze mamy przy tym sporo zabawy – dziękuję Kasiu :) Zapraszam na jej bloga, aby zobaczyć Churrosy w jej wykonaniu.
Churros – Hiszpańskie pączki
Składniki:
- 170 ml wody
- 80 g masła
- 110 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier puder
Sos czekoladowy:
- 50 ml czekolady (deserowej lub mlecznej)
- 30 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Wodę zagotuj, dodaj masło i ponownie całość zagotuj. Następnie wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż do połączenia składników. Masa jest gotowa, gdy masa będzie jednolita i będzie odchodzić od ścianek garnka. Całość odstaw do ostudzenia. Następnie, do chłodnej masy dodawaj po jednym jajku miksując na gładką, jednolitą masę.
W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia. Masę przełóż do szprycy i wyciskaj na rozgrzany tłuszcz paski o długości ok. 7 cm. Churros smaż na złoty kolor, następnie przekładaj na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe churros posyp cukrem pudrem. Podawaj z sosem czekoladowym.
Sos czekoladowy
Śmietankę podgrzej na średnim ogniu razem z czekoladą, mieszaj aż do rozpuszczenia się czekolady i do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Na końcu dodaj cukier z wanilią i ponownie wymieszaj.