Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Przepis na jasny biszkopt bezglutenowy upiekłam dzięki jednej z czytelniczek, która poszukiwała tortu bez glutenu. Okazało się, że takiego jeszcze nie piekłam, a przecież na takie wypieki jest duże zapotrzebowanie. Postanowiłam jak najszybciej upiec biszkopt, który okazał się lekki, puszysty i pachnący. Teraz czas na pyszny krem i tort gotowy :) Smacznego!

Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Składniki (foremka o średnicy ok. 20 cm): 

  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżka octu
  • 1,5 łyżki oleju

Jasny biszkopt bezglutenowy

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodać połowę cukru, a gdy się rozpuści wsyp pozostały cukier i dalej ubijaj. Gdy piana będzie gładka, a cukier rozpuszczony dodawaj po jednym żółtku i mieszaj na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodaj olej, ocet i wymieszane obie mąki. Ciasto delikatnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka.

Biszkopt bez glutenu

8 komentarzy

  1. Czy zamiast mąki kukurydzianej można dać inną? Ryżową, gryczaną lub jaglaną?

  2. Czy zamiast mąki kukurydzianej można dać inną? Ryżową, gryczaną lub jaglaną?

  3. Marta, nigdy nie próbowałam, nie wiem czy wyjdzie

  4. Marta, nigdy nie próbowałam, nie wiem czy wyjdzie

  5. Jaka średnica formy do pieczenia?

  6. Jaka średnica formy do pieczenia?

  7. Foremka ma 20 cm średnicy – w 18 też będzie ok, biszkopt będzie ciut wyższy.

  8. Foremka ma 20 cm średnicy – w 18 też będzie ok, biszkopt będzie ciut wyższy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*