Delikatna zupa rybna z pstrąga na wigilijną kolację, to zapewne nowość nie tylko w moim domu :) Polecam, zwłaszcza, że jest lekka i szybka w przygotowaniu. Do zupy dodałam jeden rodzaj ryby, ale następnym razem dodam dwa a nawet trzy rodzaje ryb dla wzbogacenia smaku i aromatu. Smacznego!
Dobrze, zachęcam do przygotowania dobrej zupy, a do niej potrzebna jest dobra ryba :) A gdzie kupić smaczną i świeżą rybę? Ja już wiem, i chciałabym abyście poznali sklep, który ma szeroki asortyment i jest dostępny dla wszystkich, to sklep internetowy Dobreryby.pl, dzięki której świeże ryby trafiają do domu w ciągu 24 godzin od odłowu. Ale do rzeczy?
Zachęcam do kupowania i przygotowywania potraw rybnych, bo spożywamy ich zdecydowanie za mało (według statystyk w ostatnich latach rocznie każdy Polak zjadał przeciętnie 11-12 kg ryb i owoców morza ? daleko nam do rekordzistów, którymi są Norwegowie, Portugalczycy i Japończycy, gdzie jedna osoba zjada rocznie od 50 do 100 kg ryb). Część osób wskazuje, że przyczyną jest to, że nie wiemy, gdzie ryby kupować, by mieć pewność, że są świeże i dobrej jakości. Przyznam, że też miałam z tym problem, ale znalazłam ciekawą opcję zakupową, czyli wspomniany już sklep internetowy Dobreryby.pl. Ryby są świeże i dostarczone na drugi dzień od zamówienia – wiem, bo sama skorzystałam z tego sklepu i jestem zadowolona z zakupionych ryb, obsługi oraz z szybkiego i bezpiecznego transportu. Ryby dotarły do mnie w szczelnie zapakowanym pojemniku ze styropianu, a także zapakowane wore4czkami lodu. Dodam jeszcze, że ryby pochodzą z jezior i stawów znajdujących się w jednym z najczystszych rejonów Polski ? Borach Tucholskich.
Zupa rybna z pstrąga
Składniki:
- 1,5 litra bulionu rybnego
- 500 g świeżych filetów z pstrąga
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 1 mały kawałek pora
- 150 ml śmietany 36%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1-2 łyżki octu winnego biały albo czerwony (do smaku)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżki cukru (do smaku)
- sól, zmielony biały pieprz
- garść posiekanej świeżej pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler oraz pora umyj i obierz. Pora drobno posiekaj, pozostałe warzywa pokrój w kostkę. W garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj przez 5-7 minut. Zmniejsz ogień. W kubku dokładnie wymieszaj śmietanę razem z mąką, dodaj kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszaj i przelej do garnka. Do zupy dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę sosu sojowego oraz łyżkę octu winnego – w razie potrzeby dodaj któryś ze składników, tak, aby wyważyć smak między słodkim, słonym i kwaśnym.
Filety z pstrąga opłucz, osusz, zdejmij skórę, następnie pokrój w cienkie paseczki. Rybę dodaj do zupy i gotuj przez 5-7 minut. Dopraw do smaku solą i zmielonym białym pieprzem.
Gotową zupę przelej do miseczek, posyp posiekaną świeżą pietruszką. Podawaj z grzankami.